Rezsihírek

2022.09.01. 15:09

A mostani áron hét és félmilliárd lehet Eger éves villamosenergia fogyasztása

Nem csak az a baj, hogy sokszoros áron kapná az energiát az egri önkormányzat. Nagyobb gond, hogy árajánlatot sem kapnak.

Sz. M. L.

Mirkóczki Ádám

Forrás: Archív fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Mint ahogy arról már beszámoltunk, Egernek december végéig van érvényes, rögzített árú szerződése a villamosenergia vásárlásra. Mirkóczki Ádám polgármester elmondta, ősszel kezdhetik a közbeszerzést a következő évre, ám most kérdésünkre elárulta, úgy tűnik, nem tudják rendben megkezdeni a villamosenergia-közbeszerzést.

– Még a piackutatási fázisban vagyunk, de úgy tűnik, nincs ajánlattevő az önkormányzatok számára. Mi évente hárommillió kilowattórát kötünk le az intézmények villamosenergia-ellátására, s ugyanennyit közvilágításra. Ez tehát összesen hatmillió kilowattórát jelent ez. Régebben valódi verseny volt a piaci szereplők között, Eger eddig mindig sikeresen kötött olyan szerződést, amelynek az árát ki tudtuk termelni. Legutóbb 20 és 25 forintért vásároltuk egy kilowattórát. A mai piaci ár viszont 360 forint. Ez azt jelenti, hogy ha nem kapunk jó árajánlatot, nem tudunk közbeszerzést lefolytatni, akkor automatikusan napi árasok lehetünk. A szolgáltatók nyilván nem fognak nagyon ez alá menni. Tehát ami eddig 500 millió forint volt, az a fenti ár szerint 7,5 milliárd forint lehet. Az összes adóbevételünk nincs ennyi – magyarázta a polgármester. 

Hozzátette, néhány hete még kétszázötven forintnál járt a villamosenergia ára kilowattóránként. Az ingadozás miatt a rögzített áras szerződés most mindenkinek kockázat, vélhetően ezért nem kapnak árajánlatot. Hiszen, ha a további növekedéstől tartva esetleg elfogadna egy ajánlatot az önkormányzat a jelenlegi áron, viszont aztán mégsem növekszik, hanem csökken, az nagyon rossz üzlet. Az ajánlattevőnek viszont az rossz üzlet, ha tovább drágul az energia.

– Ez az egész helyileg, önkormányzatok szintjén kezelhetetlen – tette hozzá. – Bár tehetnek lépéseket, de kormányzati szinten sem egyszerű a helyzet, ez kontinentális probléma, s ekként kellene talán kezelni. Az állam nekünk azzal tudna segíteni, ha a kötelező feladatellátásokra valamilyen határt szabna az áraknak.

Hozzáfűzte, a gázra egyébként jövő október végéig van szerződése az önkormányzatnak, tehát az még nem aktuális probléma a városnak.

– Felmerült már egy lehetőség, hogy az állam átveszi az önkormányzatok víziközműveinek fenntartását. A Heves Megyei Vízmű Zrt. legnagyobb tulajdonosa huszonöt százalékkal Eger. A legnagyobb probléma ott is a rezsi, ez éves szinten körülbelül 1,2 milliárd forint, ha ez öt-tízszeresére növekszik, akkor a hatmilliárd forintos éves bevétel mellett tarthatatlan lesz, de ameddig lehet, én az önkormányzatnál tartanám a vízművet – hozta alá.

Kifejtette, már a jövő évi költségvetésről, megoldásokról is gondolkoznak a szakemberekkel az önkormányzatnál, s a Megyei Jogú Városok Szövetségével közösen is.

– Válság költségvetésre kell készülni. Az önként vállalt feladatokat szinte biztos, hogy kivétel nélkül el kell engednünk, de ez sem jelent megoldást. Az egyik legfontosabb ezen túl, hogy a lakosság megsegítésére felkészüljünk, a legfontosabb, hogy minden munkahelyet és bért megvédjünk – emelte ki Mirkóczki Ádám.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában