Heves Megyei Hírlap

2022.09.10. 14:02

A poros utcák és a légszennyezettség miatt panaszkodtak az egriek 1990-ben

Az internet világa előtt a nyomtatott sajtónak óriási szerepe volt. Az emberek a tévéből, rádióból tudtak volna még információt gyűjteni, amennyiben volt a háztartásban ilyen, de az elsődleges hírforrás még ezek mellett is sokáig a nyomtatott újság volt. Lapunk, a Heves Megyei Hírlap ezen a néven először 1990. április 3-án jelent meg és 4,30 forintba került.

HEOL

Forrás: Heves Megyei Hírlap, 1990.szeptember 10.

 

A Heves Megyei Hírlap 1990. szeptember 10-i számából:

 

Felsőoktatási tanévnyitók

Van, ami nem változott azóta, a szeptember a tanévnyitók ideje volt akkor is. A zászlón Eszterházy püspök neve című cikk az egri és gyöngyösi – akkor még – főiskola tanévnyitójáról ír egész hosszan. Az újságíró megemlíti, hogy a nemrég még Ho Si Minh nevével jelzett egri intézmény immár felvette a volt egri érsek, Eszterházy Károly nevét. Mint régi kollégánk írja: „Nem külső késztetés, hanem belső eltökéltség húzódik meg a váltás mögött: hosszú hónapokon át huzakodtak az intézményben, míg a  diákság keresztülvitte szándékát. [...] Tanévnyitó beszédében dr. Orbán Sándor főigazgató történelmi fordulópontként értékelte ezt a tanévnyitót a főiskola életében. Mint elmondta, egy korszerű, az európai felsőoktatáshoz igazodó tanárképzést kívánnak megvalósítani főiskolai és egyetemi szinten."

Nem történt bűncselekmény, mégis megvan a bűnös

Egy MTI-hír szerint a hatvani országgyűlési képviselő, dr. Baranyai Miklós (MDF) nem bűncselekmény matt zuhant le hat méter magasból. Az ügyben „... a Hatvani Városi Rendőrkapitányság folytatott alapos vizsgálatot, s ebben részt vett a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság és az Országos Rendőr-főkapitányság nyomozó osztálya is. Megállapították, hogy a balesetet közvetlenül megelőzően idegen személy vagy személyek a lakóházban nem tartózkodtak.” A nyomozás során sorra kizárták az idegenkezűség után az öngyilkossági kísérletet és az alkoholos befolyásoltságot is. Végül a tettest egy pár cipő formájában találták meg, amelynek csúszós talpára az áldozat már korábban is panaszkodott.

Kisgazdapárti választási gyűlés volt Tófalun és Verpeléten

A Százezer kínai, mint a haza megmentője... című cikkben olvashatunk Torgyán József verpeléti látogatásáról, ahol az Országos Kisgazdapárt országgyűlési frakcióvezetője kijelentette: „Húszezer hongkongi család — százezer kínai mérnök, gyáriparos, pénzember — fel tudná lendíteni az országot szállodákkal, kis- és középüzemekkel, halfeldolgozóval, vegetáriánus ételkészítéssel.” 

Felsőoktatási tanévnyitó/Archív fotó
Forrás: Heves Megyei Hírlap 1990. szeptember 10.

Problémák az egri utcákon

A közlekedési rend sem új probléma Egerben, ezt jól mutatja egy olvasói levél egy egri úrtól Eger polgárainak nevében, akiktől 120 aláírást is gyűjtött. Leveléből kiderül, hogy az egriek akkor sem voltak megelégedve a városi közlekedéssel: „Kérjük, hogy a város észak-déli viszonylatában mindenfajta gépjármű tekintetében (helyi és távolsági, tömegközlekedési, teher- és személygépkocsi) az átmenő forgalmat a Széchenyi utcában, a Csiky Sándor utcán, a Beloiannisz utcán és a Lenin úton a Vasút utcáig megszüntetni szíveskedjék, és helyette a Rákóczi úttól kezdve a Vöröstüzér utca-Bartalos Gyula utca-Vörösmarty utca-Árpád utca vonalat kijelölni. “ A levélíró arra panaszkodik, hogy a sűrűn lakott területeken a forgalom miatt nagy a légszennyezettség, ami károsítja az ott lakók egészségét.

Forrás: Heves Megyei Hírlap 1990. szeptember 10.

Erre a levélre a választ is közzétette a Hírlap, amelyet Békési József mb. tanácselnök írt alá. Mint írta, „a város forgalmi rendjét jelentősen érintő intézkedés — a javaslat pedig ilyen — kidolgozása komoly szakismeretet, számtalan szakhatósági egyeztetést, sőt nyilvános megvitatást is feltételez. Ezért egy ilyen döntés előkészítéséhez elég sok idő kell. A város életében, működésében nagyon fontos közlekedési szabályozás ötletszerűsége csak kudarcot eredményezhet. Sokféle törvényt, szabályt és lakossági érdekeket kell összehangolni. Egyébként az érintett utcák súlyos közlekedési problémájának felvetésével azonosulok, a megoldás keresésének ügyét magamévá teszem...” Mindemellett közli azt is, hogy alig egy hónap van hátra a választásig, mivel szeptember 23-ig működik a tanácsi szervezet, így ekkora dologban már nem tudnak dönteni.

Heves megyei sikerek az országos kiállításon

Az élelmiszeripar változásával kapcsolatos cikk volt A jelent mutatva – a jövőre tekintve címmel megjelent tudósítás, amely a 71. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kiállítást és Vásárt mutatja be. A cikk igen részletesen körüljárja a hazai, s a Heves megyei gazdaság és élelmiszeripar akkori helyzetét. Felsorolja a kiállítás Heves megyei résztvevőit is: „A kiállítók között néhány Heves megyei is megtalálható volt, örvendetesen. Így a Csányi Állami Gazdaság termékeivel, az Egri Dohánygyár Memphis és Senator licenccigarettáival, amelyek újdonságok, a Heves Megyei Sütő- és Édesipari Vállalat a Kondi- és Márkus-kenyérrel, továbbá zsömlével, illetve édesipari cikkekkel volt jelen. Különféle minőségi borokkal érkezett az Egervin Borgazdasági Kombinát, az Egri Csillagok Termelőszövetkezet, a Mátraaljai Szőlő- és Bortermelők Egyesülete, a Vitavin Kft., Thummerer Vilmos egri magántermelő. Paradicsomsűrítményekkel, továbbá dobozokba csomagolt üdítőitalokkal jelentkezett a Debreceni Tartósítóipari Kombinát Hatvani Konzervgyára. A minőségi szarvasmarha-tenyésztést segíti elő a szaporítóanyaggal a Bos-Genetic Kft., amely a Heves megyében is tevékenykedő Boscoop Részvénytársaság része. Tablókon mutatta be tevékenységét és eredményeit a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Gyöngyösi Üzemmérnöki Intézete, valamint Kompolti Kutatóintézete is. A mezőgazdasági nagy- és kisüzemek és vállalkozó gazdák szakmai információkhoz jutásához nyújt segítséget Heves megyében is a Mezőgazdasági Üzemszervezési, Számítástechnikai és Informatikai Részvénytársaság. A vetőmag vállalat pavilonjában közös kiállításon mutatta be termékeit, elképzeléseit az egri székhelyű Magria Kft. [...] OMÉK-nagydíjat kapott a rédei [nagyrédei - a szerk.] mélyhűtött málna, szamóca és szeder. Három minőségi boruk: a Cabernet Souvignon Rose, a Muscat Ottonel Is a Souvignon Blanc vásárdíjat nyert.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában