Szakképzés

2022.09.27. 17:42

Turizmus-vendéglátás képzőközpont jött létre, évek alatt teljesen átalakult a képzés az egri Sárváriban

A régi keri már a múlté. Modern, innovatív duális képzőközponttá fejlődött. Megvalósult a modern tankonyha.

Sz. M. L.

Fábri Eufrozina, a Heves Megyei Szakképzési Centrum kancellára beszélt a változásokról

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Képzéseikben résztvevő kis- és középvállalkozásokkal egyeztetett kedden a Heves Megyei Szakképzési Centrum a Sárvári Kálmán Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban.

– Hét partnerrel együttműködve turizmus-vendéglátás ágazati képzőközpontot hozott létre Egerben a Heves Megyei Szakképzési Centrum. Ma az elérhető duális képzésben résztvevő gyakorlati helyeinkkel, kis- és középvállakozásokkal egyeztettünk az adminisztrációs feladatokról, a tanulók értékelésére és haladásuk nyomon követésére szolgáló rendszerekről s egyéb gyakorlati tudnivalókról, valamint jó gyakorlatokat osztottunk meg egymással – közölte Fábri Eufrozina, a szakképzési centrum kancellárja.

Kérdésünkre elárulta, a tanulók az első év végén ágazati vizsgát tesznek, majd a duális képzésben szakmát tanulnak, melynek zárásaként új típusú szakmai vizsgával adnak számot tudásukról. Kitért arra is, hogy a szakképzési centrum intézményeinek fejlesztésére több mint kétmilliárd forintot fordított már, ennek jó része a Sárvárit gyarapította. Kiemelte, az iskola az elmúlt öt évben rendkívül intenzív fejlődésen ment keresztül, mint infrastrukturálisan, mind pedig oktatás terén. Az innovatív vezetésnek és tantestületnek komoly munkája van a képzések kidolgozásában, a színvonal emelésében. A szakoktatóknak továbbképzéseket, míg a diákoknak tájékoztató műhelymunkákat szerveztek. Az intézmény felszereltségét jól mutatja, hogy más vendéglátás oktatással foglalkozó egri iskolák is látogatják.

– Több mint 274 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével, a most záruló Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Program keretében megvalósult például egy modern, jól felszerelt tankonyha is. A központban 2022-től  felszolgáló,  szakács, cukrász és  pék-cukrász tanul szakmát, a 2024-25-ös tanévtől pedig az élelmiszeripari, továbbá a sport ágazat egy-egy képzésével bővül a profil. A képzőközpontban tanulók valós vállalati körülmények között, illetve modern vendéglátóipari eszközöket használva szereznek képesítést, így a munkáltatók elvárásainak megfelelő, magas színvonalú szaktudással és tényleges munkatapasztalattal rendelkező szakemberként lépnek majd a munkaerő-piacra. A duális képzés nem csupán azért hasznos, mert a gyerekek élesben szereznek gyakorlatot, de a résztvevő intézményekkel közös gondolkodás, jó gyakorlatok kidolgozása is zajlik. A tanulók nem egy esetben gyakorlati helyüket később munkahelyüknek választják. Ezek a fiatalok pedig ezáltal a megyében maradnak, itt lesznek munkavállalók már a húszas éveik előtt – mutatott rá Fábri Eufrozina.

A kancellár ismertette, hogy jelenleg olyan gyakorlati helyek várják a tanulókat mint a Boglárka Panzió, a Boldizsár Cukrászda, az Oxigén Hotel, a Malomudvar Cukrászda, a Forst-Ház Étterem, a Goldener Löwe Hotel, a Hotel Balneo, a Hunguest Hotels Zrt., a Marján Cukrászda, a Minaret Hotel, a Rozmaring Cukrászda, az 1552 Étterem valamint a Tisza-balneum Hotel illetve a Mélyvíz Étterem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában