Lakossági fórum

2022.09.30. 19:55

Az ideiglenes teraszokat 180 naponta el kell bontani Egerben

Az energiaválságra is tekintettel van az új településképi rendelet.

Sz. M. L.

Illusztráció

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Lakossági fórumot tartottak a város településképi rendeletével kapcsolatban péntek délelőtt az egri városházán. Kacsó János Eger főépítésze elmondta, célja egyrészt a harmonizáció a felsőbb szintű szabályozásokkal, másrészt az, hogy az utcaképet befolyásoló nem építési engedélyköteles tevékenységek is rendezett, látképbe illeszkedő módon valósuljanak meg. 

– Az elmúlt időszak tapasztalatai szerint egyre növekvő számban jelennek meg különböző műszaki berendezések például klíma kültéri egységek, napelemek az épületek homlokzatán, tetőzetén ezért fontos az ezekre vonatkozó részletszabályok kidolgozása. Az új szabályozás egyébként engedékenyebb, tekintettel a háború okozta energiaválságra – árulta el a főépítész.

Csupán féltucatnyian jelentek meg a fórumon, többen a téliesített teraszok létesítéséről érdeklődtek.  A rendelettervezetben olvasható, hogy terasz, üzlet előtti kitelepülés a mindenkor hatályos közterület használatáról szóló önkormányzati rendelet alapján kiadott hatósági határozat vagy megkötött hatósági szerződés birtokában, valamint az épület jellege szerint szükséges településképi vagy örökségvédelmi eljárás lefolytatását követően, és közútkezelői hozzájárulás alapján létesíthető. Zárt, téliesített vendéglátó teraszokra is kitérnek, azok csak minimum 12 méter közterületi szélesség esetében létesíthetőek a közútkezelő által meghatározott területen, ettől szűkebb utcákban zárt téliesített vendéglátó terasz nem lehet. Szintén igazodni kell az épület stílusához, s legfeljebb 180 napra létesíthetőek,  kizárólag a téli időszakban üzemeltethető, november 1. és március 31. között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában