Hagyomány

2022.09.23. 16:30

Csillagot kapott Egerben Dr. Bitskey István irodalom- és művészettörténész + fotók

Az irodalom- és művészettörténész neve is felkerült a csillag sétányra.

Sz. M. L.

Balról: Forgó János és dr. Bitskey István

Forrás: Nemes Róbert

Újabb csillagot avattak az egri belváros sétálóutcáján, ezúttal dr. Bitskey István Széchenyi-díjas irodalom- és művelődéstörténész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, Eger és Debrecen díszpolgára tiszteletére.

– Ha ősz, akkor csillagavatás, ma a tudomány kategóriában avatjuk fel az első díszkövet – mondta Forgó János, az Eger Sikeréért Egyesület elnöke.

Kiemelte, a csillagok a helyieket emlékeztetik arra, hogy városunkból hány országos és világhírű szakember pályafutása indult. Nem titkolt céljuk, hogy a turisták a sétány által is szívükbe zárják a megyeszékhelyet, s visszatérjenek később. 

– Köszönöm az egyesület elnökségének a felterjesztését, az önkormányzat jóváhagyását. Átgondoltan, mi az, amit kaptam és mi az, amit adtam a szülővárosomnak. Eger gazdag hagyományai nagy hatással voltak rám. Gadamer szerint a hagyomány olyan, mint az ember bőre, amelyből nem tud kibújni, s igen erősen befolyásol. A várostól kaptam a családomat is, ők és én is mindeddig igyekeztünk Eger sikeréért tenni. Remélem, hogy én is eleget tudtam adni tanári pályafutásom alatt a diákoknak, valamint az egyetemnek is – fogalmazott dr. Bitskey István.

Az Eger Sikeréért Egyesület a történelmi belvárosban, az Érsek utcában hozta létre az Egri Csillagok Sétányát azok tiszteletére, akik munkásságukkal, életművükkel hozzájárultak a város fejlődéséhez, hírnevének öregbítéséhez. Négy kategóriában, művészetek, tudomány, sport és „Egerért” avatnak díszköveket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában