Elismerés

2022.09.29. 17:58

Egri óvodák, iskolák érdemelték ki a Rovarbarát óvoda címet

Egerben két óvoda és három iskola vállalta, hogy tudatosan gondoskodik a beporzórovarok életkörülményeinek, életfeltételeinek segítéséről.

B. K.

A Kertvárosi Óvoda is csatlakozott a kezdeményezéshez

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az Egri Kertvárosi Óvodában, a Pozsonyi út 11-13. szám alatt szeptember 30-án délután adják át a Rovarbarát Óvoda címet az intézménynek. 

Mint azt Skultéti Bernadettől, a Más Kert kertészeti vállalkozás vezetőjétől megtudtuk, a pályázat kezdeményezői ezzel ismerik el, hogy az intézmény teljesítette a pályázatba foglalt kritériumokat. A gyerekek közreműködésével feltöltik a rovarhotelt, amely a magaságyásos veteményes mellé kerülhet.

A Rovarbarát Óvoda/Iskola programot magánkezdeményezésként indította Molnár Szabolcs és dr. Virág Diána a múlt év tavaszán. A céljuk a beporzórovarok életkörülményeinek, életfeltételeinek segítése, biztosítása. Ez nem csak a madarak szempontjából fontos, hanem kertművelő környezetbarátként a haszonnövények megporzása miatt is. Ehhez folyamatosan virágzó növényállományra van szükség, hogy egy-egy növény elvirágzása után is a kertben maradjanak a beporzórovarok.

A pályázó intézmények vállalták, hogy méhlegelővel, vagy folyamatosan nyíló virágokkal, és itatóval gondoskodnak a rovarokról. Ehhez méhlegelő magkeveréket és méhitatót biztosított számukra Molnár Szabolcs, aki abban is segítséget nyújt, miként kell egy rovarhotelt elkészíteni. Megosztja mindazokat a jó gyakorlatokat is, amelyek a rovar- és madárbarát kerti elemekkel, növényekkel kapcsolatosak. 

Ha egy-egy intézmény vállalja és teljesíti a fenti kritériumokat, egy év elteltével elnyeri a Rovarbarát Óvoda/Iskola címet.

Eddig két egri óvoda – a Benedek Elek Óvoda Joó János Tagóvodája és az Egri Kertvárosi Óvoda –, valamint a Balassi Bálint Általános Iskola Tinódi Sebestyén Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Tagiskolája és a Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium vállalta és teljesítette a feltételeket. Szeptember 30-án, pénteken adják át nekik a kiérdemelt táblácskát. 

Az Egri Kertvárosi Óvodában a rovarbarát óvodakert kialakítását a MÁS Kert kertészeti vállalkozás is támogatta. Kivitelezésükben készült el a magaságyásos veteményeskert és a rovarhotel, segítik továbbá az egész évben virágzó kertrészek kialakítását.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában