Előadások és érdekességek

2022.09.30. 15:57

Elkezdődött az Kutatók Éjszakája Egerben: a klímavédelem a középpontban

Hosszú évek óta részese a Kutatók Éjszakája elnevezésű országos programnak az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem. Az idei rendezvénnyel annyiban újítottak a szervezők, hogy – a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával közös – a klímapolitikát középpontba helyező programot "kivitték a térre". Az eseményen részt vett a klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár is.

S. S.

Deli Daniella, a Technológiai és Ipari Minisztérium helyettes államtitkára látogatása a Kutatók Éjszakája egri programjain

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

 Deli Daniella az egész napos, éjfélig tartó Kutatók Éjszakájának programjába a kora délutáni órákban kapcsolódott be. 

– Külön öröm számomra, hogy a klímapolitika ekkora hangsúlyt kap. Nagyon örülök annak, hogy a fiatalokat vonzza ez a rendezvény, és hogy nagyon sokan megismerkedhetnek a szakterületünkkel – mondta a helyettes államtitkár az éppen akkor kezdődő interaktív játékot levezénylő dr. Hadnagy József, tanszékvezető főiskolai docens kérdésére válaszolva.

A szociálpedagógiai tanszék vezetője megjegyezte: amit ezen a pénteki napon a résztvevőkre szabadított az időjárás, már önmagában is jelzésértékű. 

– Ilyenkor azért bőven már a vénasszonyok nyarát szoktuk élvezni, de az időjárás miatt sok mindent át kellett alakítani itt a programokban. Először kint kezdtünk, aztán bezavart bennünket az eső, megint kijöttünk, majd megint vissza. Mostanában a bőrünkön érezzük, hogy klímaügyben sok mindent át kell gondolnunk.

– Abszolút így van, és minél korábban megtapasztalják a fiatalok és a mindennapjaikba beépítik az ezzel kapcsolatos tudatosságot, annál jobb. Úgyhogy, ez a rendezvény remek alkalom számukra, hogy a kérdéssel kicsit jobban megismerkedjenek. Az ő jövőjükről van szó leginkább, amikor a klímaváltozásról, a negatív hatások elleni küzdelemről beszélünk. Gratulálok a rendezvényhez - reagált Deli Daniella.

A térre visszük a tudományt, ez volt a pénteken éjfélig tartó, meghirdetett program mottója. A fenntarthatóság, klímavédelem, ökotudatos életmód témában zajló program igen tartalmasnak ígérkezett. Számos cég fogadta el a kamara hívó szavát és települt ki az Eszterházy térre, köztük a Bosch és a magyar tulajdonú Sanatmetall Kft. Ugyanakkor a Líceum falai között is zajlik az élet: több mint száz tudományos előadás hangzott, illetve hangzik el, de állati lábnyomok után is nyomoznak, s még koncertek is lesznek.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában