Reakció

2022.09.02. 18:10

Evat: A polgármester riogatja az egrieket, nem az önkormányzat fizeti a strand és az uszodák rezsijét

Az Evat közleménye szerint Mirkóczki Ádám kijelentései valótlanok, az egri termál cég, azaz a strand és az uszodák üzemeltetője rögzített áron vásárolja a villanyt és a gázt az év végégig és még csak nem is az önkormányzat fizeti.

Sz. M. L.

A polgármester az egri uszodát is bezáratná

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– A mai napon Mirkóczki Ádám polgármester rendkívüli sajtótájékoztatót tartott. Az itt elhangzott kijelentésekre szeretnénk reagálni az érintett Evat Zrt. és az Eger Termál Kft. nevében. Tisztelettel kérjük, hogy ne riogasson senkit és fejezze be a politikai nyerészkedés érdekében folytatott hisztériakeltést! Szeretnénk leszögezni, hogy kijelentései ebben a formában valótlanok és teljességgel szakmaiatlanok, ami köszönhető annak is, hogy sem az érintett cégek, sem az érintett intézmények vezetőivel nem egyeztetett – írta az Evat Zrt. közleményében.

– Rendkívül sajnálatos, hogy csak most szembesült az egész Európát és így Magyarországot is sújtó energiaválsággal, annak ellenére, hogy annak várható hatásaira az Evat Zrt. Igazgatósága már hónapokkal ezelőtt figyelmeztetett és intézkedéseket kért – emelte ki a közlemény. – Jelen helyzetben hibás megközelítés kiragadni a villamos energia árának egyébként jelentős mértékű emelkedését, mivel a körülményeket, intézkedések előkészítését jóval nagyobb mértékben befolyásolhatja a gáz árának ugrásszerű változása, illetve ide sorolandó még az euró árfolyamának és a szén-dioxid kvóta árának költségszerkezetet jelentősen befolyásoló ereje. A képlet egyetlen összetevőjének ilyetén kiragadása a végeredmény ismerete nélkül szakmailag megalapozatlan és csupán hisztériakeltés.

Min írták, az energia többletköltségek egyébként sem szeptemberben jelentkeznek, és nem elsősorban elektromos áramban, hanem a fűtési szezonban december-január-február hónapokban és a gáz árában. 
– Itt kell megemlítenünk azt a napelem-projektet, amit a polgármester elmulasztott megvalósítani, pedig az jelentősen csökkenthette volna az önkormányzati intézmények működési költségét. Tárgyi tévedés, hogy az önkormányzati cégek közül a legnagyobb energiafelhasználó az Eger Termál Kft., sokkal inkább – a távhőszolgáltatás révén – az Evat Zrt. Az Eger Termál Kft. telephelyein (termálfürdő, Bitskey és Bárány uszoda) nem az önkormányzat fizeti sem a gázt, sem az elektromos áramot, hanem a cég a saját bevételeiből, az üzleti terve szerint. A cég villamos energia tekintetében 2023. december 31-ig az Elmű-Émász Egergiakereskedő Kft.-vel (szeptember 1-jétől MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.) kötött, érvényben lévő szerződéssel rendelkezik. Gáz esetében 2023. október 1-jéig az OMV Gas Marketink & Trading Hungária Kft.-vel kötött élő szerződéssel rendelkezik. Tehát jelenleg a létesítményeinek a működése biztosítható. A strandon lévő medence sátras lefedésű üzemeltetése a leggazdaságtalanabb megoldás – hangsúlyozta az Evat.

Szerintük a polgármester idei költségvetést érintő kijelentései csupán hangulatkeltést szolgálnak, mert a gazdasági iroda illetékesének nyilatkozata nélkül nem látni annak megalapozottságát, hogy a javaslatok miatti bevételkiesések okán milyen és mekkora összegű kiadásokat kell kihúzni a költségvetésből.

– Az építményadó és az építési adó két külön fogalom! Ezt egy polgármesternek – még ha nem gazdasági végzettségű is – illene tudnia. Az építményadó összege jellemzően 3-8 ezer forint egy évre ingatlanonként, ami egy 100 ezer forinttal emelkedő téli gázszámla mellett nem jelent igazi segítséget. A 2022. évi építményadót az önkormányzat már kivetette, nem tisztázott, hogy azt hogyan akarja elengedni? A fentieket figyelembe véve bízunk a közgyűlés tagjainak józanságában és reméljük, hogy az esztelen kapkodás helyett valóban szakmai döntések születnek – zárták a közleményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában