Elemzés

2022.09.30. 17:30

Felpezsdült a kulturális élet az Egri járásban: 6 helyet javított az országos listán

Heves megye kultúrában és megfizethetőségben erős, a megyeszékhelyek élhetőségi listáján Eger a 14. helyen áll.

HEOL

Egerben rengetek kikapcsolódási lehetőség van

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Milyen lehetőségeket biztosítanak az ország egyes részei az ott élőknek? Erre a kérdésre kereste a választ élhetőségi vizsgálatában a Takarék Index, a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank elemzése az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a bűnözés, a munkaerőpiac, a vásárlási lehetőségek és a lakóingatlanok megfizethetősége mentén. A portálunkhoz eljutatott elemzésből az derül ki, hogy az Egri járás csak a kultúra terén tudott az első 10 közé bejutni. Megfizethetőség szempontjából pedig, a Hevesi és a Füzesabonyi Járás is bekerült a legjobb tízbe. Az adatokból kiderül az is, hogy a felsorolt mutatók alapján a megyeszékhelyek rangsorában Eger a 14. legélhetőbb város Magyarországon. 

Kultúra

– A kulturális pontszámot az egységnyi területre jutó könyvtárak, moziférőhelyek, múzeumi kiállítások és kulturális rendezvények száma alapján határozták meg a szakértők. Az egyes jellemzők azonos súllyal estek latba – áll a közleményben.

Ez a mutató is elsősorban a nagyobb városokban és környékükön, valamint Budapesten és vonzáskörzetében kedvező. Az első helyezett főváros és az ország többi járása közötti különbség rendkívül nagy: a Debreceni járás például 15,9 ponttal lett a második, míg a harmadik helyen szereplő – tavaly még csak kilencedik – Egri járás 14,9 pontot kapott.

A 2021-es összesítéshez képest az első tízből kikerültek kisebb településekből álló járások. A helyüket olyan nagyobb városok és környékeik vették át, mint a Miskolci, a Szolnoki, a Dunakeszi és a Pilisvörösvári járás. Ez részben annak nyomán történt, hogy a koronavírusjárvány miatt jelentősen csökkent a kulturális rendezvények száma, ez azonban eltérően érintette az ország különböző területeit. Az Egri járás mellett sokat javított helyezésén a Pécsi járás is, amely a tavalyi 10. helyről a negyedikre lépett előre. 

Megfizethetőség

A járásokban jellemző jövedelmeket és a lakóingatlanok négyzetméterárát figyelembe véve számították ki az elemzők, hogy az éves jövedelemből hány négyzetméternyi lakás vásárolható meg.

A leginkább megfizethető járások jellemzően kisebb településekből állnak, és jellemző rájuk, hogy az ingatlanok négyzetmétere olyan olcsó az átlaghoz képest, hogy hiába alacsonyak ezzel párhuzamosan a jövedelmek is, mégis sokkal megfizethetőbbek, mint egy nagyvárosban. A legmegfizethetőbb járás a Csengeri, amely tavaly még nem szerepelt az első tízben, ahová idén bekerült a Jászapáti és a Füzesabonyi járás is. A többi terület megtartotta helyét az élmezőnyben.

A nagyobb városok és környékeik jóval drágábbak. A legkevésbé megfizethető járások nem változtak tavaly óta, ezek továbbra is a Balaton melletti területek, illetve Budapest és környéke. Utóbbira és környékére jellemző, hogy mind a jövedelmek, mind a négyzetméterárak nagyon magasak, míg a Balaton környékén a turizmus hajtja fel az ingatlanárakat, miközben a jövedelmek nem tartanak lépést velük.

Oktatás

A Takarék Index elemzői több mutató, köztük az óvodáskorú lakosságszámhoz viszonyított óvodai férőhelyek száma, a nyolcadik osztályos matematikai és szövegértési kompetenciaszámok átlaga, valamint az adott területre jutó középiskolai osztályok száma alapján határozták meg a járások pontszámát. Az egyes területek azonban nem azonos súllyal estek latba, mert az óvodával és az általános iskolával ellentéteben a középiskolák esetében nagyobb a járások közötti mozgás. Ezért az előbbi kettő 40-40, utóbbi pedig 20 százalékos súllyal szerepel a mutatóban.

Heves megyében az Egri járás teljesített a legjobban, 65 pont felett -a legjobb 100 ponttal Budapest- ezt követi 55-65 pont között a Gyöngyösi járás, A Hatvani és Bélapátfalvi járás 45-55 pont között kapott. Legkevesebb pontot pedig a Pétervásárai, a Hevesi és a Füzesabonyi járás zsebelte be.

Egészségügy 

Az egészségügyi mutató a háziorvosok számának a felnőtt lakossághoz, a házi gyermekorvosok számának a gyerekekhez viszonyított száma, a kórházi ágyak lakosságarányos száma, valamint az adott területre jutó gyógyszertárak száma alapján állt össze 30-30, illetve 20-20 százalékos súllyal.

A pontszámítás alapján Heves megye egyik járása se került a 60 pont feletti listába. Az Egri és Gyöngyösi ugyanúgy teljesített, a legkevesebb pontszámot pedig ebben a kategóriában a Pétervásárai és a Hevesi járás kapta.

Bűnözés

A bűnözés esetében az adott területen lakosságarányosan elkövetett kiemelt bűncselekményeket vették alapul az elemzők a rangsor összeállításánál.

Szinte egész Heves megye a legrosszabb pontszámot érte el és Borsod-Abaúj-Zemplén megyével egy szinten van. A Pétervásárai és a Hatvani járásban valamivel jobbak a bűnözési statisztikák. 

Vásárlási lehetőségek

A vásárlási lehetőségek fontos tényezőt jelentenek az élhetőségben. Ezt a mutatót az egységnyi területre jutó boltok száma alapján határozták meg az elemzők.

A boltellátottsági térképről kiderül, hogy az Egri járásban a legjobbak a lehetőségek a legrosszabbak pedig a Hevesi, a Füzesabonyi, Pétervásárai és Bélapátfalvi járásban a legrosszabbak. 

Munkaerőpiac

Ennek a mutatónak az összeállításakor az egy főre jutó nettó jövedelmet és az álláskeresők lakosságarányos számát vették figyelembe a szakértők. Előbbi 70, utóbbi 30 százalékos súllyal szerepel az összesítésben. Itt is az Egri, a Gyöngyösi és a Hatvani járás szerepelt jobban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában