KDNP

2022.09.30. 11:25

Hetvenhét évesen már gondolkodik a visszavonuláson a hatvani politikus

Ütemezett visszavonulás – válaszolta Szinyei András azon érdeklődésünkre, miért mondott le a Kereszténydemokrata Néppártban betöltött tisztségeiről, illetve, mi az oka annak, hogy az utóbbi időben félállásban látja el az alpolgármesteri teendőket.

Tari Ottó

Szinyei András. Nem szokványos helyi közéleti pályafutás az övé

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

 A rendszerváltozás óta Szinyei András folyamatosan részt vesz a várospolitikában – érvényes ez az 1998 és 2002 közötti időszakra is, amikor országgyűlési képviselőként tevékenykedett –, két cikluson át polgármesterként, majd ellenzéki képviselőként, 2010-től pedig alpolgármesterként vált meghatározójává a helyi közéletnek. Most érzi elérkezettnek az az időt arra, hogy előkészítse visszavonulását; mint fogalmazott, 77 évesen erre is gondolnia kell az embernek. 

Nem szokványos helyi közéleti pályafutás az övé. Egyrészt nem is tősgyökeres hatvani, másfelől 1990-ig legfeljebb a környezetében élők ismerték. 

– A gyerekeink jövője érdekében 1980-ban költöztünk a Zagyva-parti településre, előtte Mátramindszenten éltünk, ahol főállattenyésztő voltam. Nagygomboson, a Tangazdaságban kaptam állást, s ez a munkahelyem segített lakáshoz is – elevenítette fel azt az időszakot, amikor még csak a civil szféra történései érdekelték. Aztán áttért a politikára is. – Dr. Molnár Lajos állatorvos a munkahelyemről ismert, ő kért fel, hogy az 1990-es helyhatósági választáson induljak a 2. számú körzetben. 

Elindult, noha ma is úgy tartja, hogy számára ez egy teljesen ismeretlen világ volt. 

– Magam is meglepődtem, mekkora fölénnyel kerültem a képviselő-testületbe. Ez talán annak is köszönhető, hogy a voksolást megelőző viták során igyekeztem a legfontosabb teendőkre, az iparosításra, a gazdaságélénkítésre koncentrálni. Abban az időben mindkettő rendkívül fontos dolog volt, a rendszerváltozás időszakában sorra szűntek meg a tradicionális üzemek, rengeteg lett a munkanélküli. Polgármesterségem időszakában költözött ide a Leoni, a Dai Dong, majd az igazi „nagyágyú”, a Bosch, amelyek megalapozták az önkormányzat és az egész környék gazdasági helyzetét. 

Amikor arról faggattam Szinyei Andrást, városvezetőként mely tevékenységére a legbüszkébb, az említettek mellett idesorolta azt is, hogy szélsőségektől mentesen hozta meg döntéseit, s mindig megtalálta a hangot az emberekkel. 

– Így van ez azóta is, hogy eldöntöttem, az operatív munkában már nem kívánok részt venni. A polgármestert, alpolgármester- és képviselő társaimat továbbra is segítem a munkájukban. Ahol szükség van rám, ott számíthatnak a tevékenységemre, s ez természetesen érvényes választókörzetem lakóira is – zárta beszélgetésünket. 

A közelmúltban Novák Katalin köztársasági elnök a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozta Szinyei Andrásnak, az indoklás szerint Hatvan értékeinek feltárásáért és megőrzéséért, valamint a helyi közéletben több évtizeden át végzett tevékenységéért. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában