Fotózás

2022.09.16. 21:33

Ilyen a felénk száguldó Androméda-galaxis Egerből nézve

Czigány Péter olyan bámulatos fotót készített Egerből az Androméda-galaxisról, amelynek látványába könnyen belefeledkezik az ember.

HEOL

A Csillagászat-kedvelők nevezetű Facebook csoportban profi és amatőr fotósok is megmutathatják az égboltról készített alkotásaikat. Hasznos tanácsokkal és építő jellegű kritikákkal látják el egymást a tagok, így egyre szebb, tökéletesebb képek látnak benne napvilágot.

Czigány Péter egy augusztusi éjszakán az egri udvaráról kapta el a tökéletes pillanatot.

Androméda-galaxis Egerből nézve
Forrás: Beküldött/Czigány Péter

– Bár nem a belvárosban élek, de a Bortle-féle fényszennyezettségi skála alapján 6-os besorolású a lakhelyem (Budapest belvárosa 9-es, a Hortobágyi Nemzeti Park egyes részei 3-as), tehát viszonylag kedvezőnek számít az asztrofotózás szempontjából. A képen a Messier katalógus 31-es objektuma, ismertebb nevén az Androméda-galaxis vagy Androméda-köd látható. A Tejútrendszerhez ez a legközelebb található spirálgalaxis, távolsága a Földtől kb. 2.5 millió fényév és óriási sebességgel közelít felénk. Számítások szerint 4-5 milliárd év múlva a két galaxis összeütközik - mesélte Péter, majd kiemelte, hogy a remek fotó azért is számít nagyobb dolognak, mert csak rövid ideje foglalkozik a fotózással. 

Lépések
A hatvan darab, egyenként öt perces záridővel készült képből (tehát összesen öt órányi expozíciós idő) és a hozzá készített kalibrációs képekből állt elő a nyers anyag. Ezután következett annak feldolgozása. – A kép csillagászatilag nézve nem kiemelkedő , sőt, még csak nem is feltétlenül színhelyes, de azt hiszem, hogy a célomat elértem vele: sok ismerősömnek, még több ismeretlennek elnyerte a tetszését. Remélhetőleg kedvet kapnak az emberek arra, hogy többet nézzenek az ég felé - osztotta meg gondolatait portálunkkal az amatőr fotós. 

Mint mondta, korábban is készített fényképet a holdról és a csillagokról, de csak általános felhasználású fényképezővel. Akkor állt ehhez komolyabban, amikor a párjával egy hobbi csillagászati távcsővel lepték meg egymást, majd abban megpillantották a Holdat. 

– Amikor az eszköz segítségével Egerből is megpillanthattam az Orion-ködöt és rájöttem, hogy a Hubble teleszkóppal készített lenyűgöző képek elérhetőek otthoni eszközökkel – persze közel sem olyan minőségben –, magával ragadtak a lehetőségek. Szó szerint kinyílt számomra a világegyetem. Mivel szoftverfejlesztéssel foglalkozom, így a technikai tudás és háttér adott volt, de a tárgyfotózást is mindig szerettem hobbi szinten. Így jutottam el az első olyan képemhez ami egy mély-ég objektumot, a Fátyol-köd keleti részét ábrázolja - részletezte Péter. 

A Fátyol-köd keleti része
Forrás: Beküldött/Czigány Péter

Ezután következett a sok olvasás, gyakorlás, eszközök beszerzése és egy olyan felszerelés összeállítása, amivel még egy néhány hónappal ezelőtti, elképzelhetetlennek tartott cél is elérhetővé vált számára: a Pelikán-köd. 

Pelikán-köd 
Forrás: Beküldött/Czigány Péter

Hozzátette, volt egy kizárólag elképzelésekkel töltött időszaka, így jutott el az Androméda-galaxisról készült kép megtervezéséhez. Szerinte egy asztrofotó – főleg egy kezdőnek – sok tervezést igényel. Például fel kell mérni, hogy mikor emelkedik olyan magasságba az adott objektum, hogy azt ne takarja ki egy fa vagy ház, de ne legyen a Hold mellett sem és a többi, millió apró részletről nem is beszélve, amelyeket egytől-egyig figyelembe kell venni.

A kép készítéséhez a következő eszközöket használta

SkyWatcher HEQ5PRO mechanika és állvány, SkyWatcher Esprit 80ED teleszkóp és képsíkkorrektor, ASI ZWO 533MC PRO kamera, a vezetéshez Skywatcher EvoGuide 50ED teleszkóp és ASI ZWO 120MC kamera, a teljes felszerelés vezérlése és a képek rögzítése ZWO ASIAIR Plus számítógéppel történt, a feldolgozás Deep Sky Stacker és PixInsight programokkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában