Múltidéző

2022.09.04. 13:32

Ilyen magas is volt az Eger-patak vízállása tizenkét éve

Az idei csapadékszegény nyáron szinte elfogyott a víz a patakból, így az Eger-patak most békés, de áradáskor olykor félelmetessé válik.

HEOL

A Pedro Lobo nevezetű Facebook oldal tette közzé azokat a fotókat, amelyek megmutatják milyen is volt az Eger-patak vízállása 12 évvel ezelőtt. 

A poszthoz többen is hozzászóltak, miszerint a mostani aszályos időjárás következtében bár nehezen hihető, de tud veszélyes lenni a jelenleg békés patak. 1952-ben például egy első osztályos kisiskolás beleesett a megáradt patakba, majd elsodorta őt a víz és megfulladt. Volt, aki azt írta, hogy a hatvanas években az áradások alkalmával még a fahidakat is rendszeresen elvitte a felduzzadt víztömeg. A múltat idézték továbbá az egykori Eger-Keselyűbérc kisvasút híddal, amit szintén az Eger-patak úsztatott le egészen a Tiszáig. 

A met.hu adatai alapján 2010 szeptemberében a havi csapadékösszeg országszerte meghaladta az olyankor szokásos összeget, a Duna-Tisza közének déli részén a szokásos mennyiség négyszerese, sőt ötszöröse is előfordult. A hónapban öt napon haladta meg a napi csapadékösszeg a 10 millimétert országos átlagban. A kimagasló értékek mediterrán ciklonok átvonuló felhő- és csapadékrendszeréhez kapcsolódóan jelentkeztek. Tizedike volt a legcsapadékosabb nap, amikor mintegy 24 milliméter eső esett országos átlagban. Ezen a napon Parád Óhuta állomáson megdőlt a napi csapadékösszeg rekordja is, itt 100,5 millimétert mértek.

A mostani helyzet viszont ez: 

Békésen úszkálnak az Eger patakon a kacsák
Fotós: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában