Egri Erdészeti Nyílt Nap

2022.09.02. 13:54

Egész pénteken tart az év legkiemelkedőbb természeti programja az Érsekkertben + fotók

Pénteken tartják a XI. Egri Erdészeti Nyílt Napot és az I. Heves Megyei Gazdanapot Egerben, a Szmrecsányi Lajos Érsekkertben.

Fekete-Vadászi Erika

A tüzek megelőzésével kapcsolatban is tartottak előadásokat

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az esemény az év legkiemelkedőbb természeti programja, melyet a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) Heves Megyei Gazdakörök Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), az Egererdő Zrt. és a Heves Megyei Vadászkamara összefogásával rendeznek meg. 

Az egész napos eseményen a résztvevők bepillantást nyerhetnek az erdő rejtélyes világába, megismerhetik az erdészek sokszínű munkáját és az agrárium újdonságait, valamint a természet csodálatos állatvilágáról is megtudhatnak érdekességeket. 

Szendrei László, a Heves Megyei Gazdakörök Szövetségének és a NAK Heves Megyei Szervezetének elnöke nyitotta meg a rendezvényt péntek délelőtt. 

– Évek óta dédelgetett álmunk, hogy közösen tudjunk egy olyan napot szervezni, aminek a célja egyebek között az edukáció, hogy megmutassuk az agrárium munkásságát. Ezért is vonultatunk fel hagyományos és legújabb technológiájú traktorokat, s foglalkozunk a precíziós gazdálkodással is a mai napon – jegyezte meg Szendrei László. Meggyőződése, hogy közösen lehet a legtöbbet tenni a környezetünkért.

– Azt szoktam mondani, erdésztől a fát, vadásztól a vadat, gazdálkodótól a földet ne féltsd! Szeretnénk azt is megmutatni mindenkinek, hogy milyen egészséges hazai magyar termékeket tudunk előállítani a környékünkön, s mindezek mellett úgy gondolom, a mai nap legfontosabbja a párbeszéd és a kommunikáció – hangsúlyozta Szendrei László.

Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója is köszöntötte a jelenlévőket.

– Tizenkét évvel ezelőtt az Egererdő csapata nagyot álmodott, s kitaláltuk ennek a rendezvénynek az alapjait, amelynek induló ötlete a Felvidékről származik. Céljaink között szerepelt már akkor is, hogy a felnövekvő generációkon keresztül közelebb hozzuk az erdők világát a társadalomhoz. Hiszen ők a jövő nemzedéke, felnőve ők aggódnak majd a környezetükért, s számon kérik majd rajtunk, hogy mit kaptak tőlünk örökül. Ez az erdészek legnagyobb felelőssége, hogy mit hagyunk az utódainkra – ismertette Dobre-Kecsmár Csaba.

Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke a megnyitó ünnepségen hangsúlyozta, az erdészek, a gazdálkodók és a vadászok mind azon dolgoznak, hogy minél tisztább és rendezettebb környezetben, egészséges talajon és minél kisebb terheléssel állítsanak elő egészséges alapanyagokat, s gyönyörű, jó minőségű vadállomány legyen a magyar földeken. Mindez nagyon nemes feladat.

Délelőtt megnyitották a Heves Megye Legfinomabb Méze 2022 elnevezésű versenyt is, melynek célkitűzése, hogy a megyei méhészek megmutathassák magukat az érdeklődő nagyközönség előtt, ezzel is népszerűsítve a kiváló magyar méz fogyasztásának hasznosságát, egészségünkre gyakorolt jótékony hatását. A bírálati szempontok között fontos a termelés tisztasága, a víztartalma, s meghatározó a színe, az íze, valamint az illata és a csomagolás is. Délután hirdetik ki az eredményeket. Mohácsi Klaudia, az idei év mézkirálynője nyitotta meg a versenyt, és kiemelte, a mai világban méhészek nélkül a méhek már nem tudnának fennmaradni, ezért fontos, hogy támogassuk őket, vásároljunk tőlük.

Érdemes ellátogatni az Érsekkertbe, ugyanis szakmai programok, interaktív erdészeti bemutatók, kézműves foglalkozások, valamint zenés produkciók, kistermelői bemutatók és kóstolók is várják az résztvevőket. A nap zárásaként pedig este 8-kor Nagy Feró ad koncertet.

Kutyás bemutatókon is részt vehetnek az ide látogatók. Szemléltetik például, hogyan lehet kutyasíppal visszahívni, lefektetni az ebeket, s a vadak elhozását is. Kis Gábor, az Országos Magyar Vadászkamara Heves Megyei Kinológiai Bizottsága elnöke a Heol-nak elmondta, drótszőrű magyar vizslával és szálkásszőrű tacskóval is megismerkedhetnek náluk az érdeklődők.

– Célunk, hogy bemutassuk és megismertessük a gyerekekkel a vadászat szépségeit, mert ők még nagyon fogékonyak és nyitottak, pozitívan fogadják az információkat. Felhívjuk a figyelmüket a hagyományőrzés, valamint a természet és az állatok tiszteletének fontosságára, és lehetőséget biztosítunk kutyasimogatásra is – sorolta Kis Gábor.

A standokat végigjárva rengeteg hasznos információt szerezhetnek kicsik és nagyok egyaránt, ottjártunkkor kiderült például, hogy az erdei tűzesetek 99 százalékát emberi mulasztás okozza. Azt is megtudtuk, a túrazsákba mindenképp érdemes bepakolni egyebek között térképet, iránytűt, vízzel teli kulacsot, s a bicska és a lámpa is hasznukra lehet. A szakemberek a kicsik bevonásával bemutatják egyebek között, mi mindenre használható a fa azon kívül, hogy fűthetünk vele, és az erdei állatokat is megismerhetik az előadásokból.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában