Közlemény

2022.09.19. 15:11

Kevésnek gondolja az egri városvezetés a lakásonkénti egy parkolóhelyet

A szeptember 29-ei közgyűlésen Eger városvezetése kezdeményezi az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló rendelet (OTÉK) módosítását a parkólóhelyekre vonatkozóan.

F. V. E.

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Mirkóczki Ádám, a megyeszékhely polgármestere és az alpolgármesterek közös közleményben tudatták, hogy Egerben az egy lakóegységet tartalmazó telkeken az elmúlt években megszaporodott a többlakásos társasházak építése, ami több szempontból is jelentős hatást gyakorol a lakókörnyezetre. A negatív hatások csökkentése érdekében szükséges a folyamat közvetett módon történő szabályozása. 

– Eger Helyi Építési Szabályzata a korábbiakban az egy lakás rendeltetési egységhez másfél személygépjármű elhelyezését írta elő rendeltetési egységenként a többlakásos társasházak esetében. Ez a helyi szintű szabályozás nagy mértékben hozzájárult a beruházási programok optimalizálásához, az építési telkek túlépítettségének megakadályozásához, a telkek zöldfelületének védelméhez, valamint a közterületeken jelentkező társasházi parkolóigények visszaszorításához – ismertette a városvezetés. 

A 2021. április 22-től hatályos OTÉK-módosítás értelmében azonban a lakás és üdülő önálló rendeltetési egysége után a helyi építési szabályzat kötelezően legfeljebb egy személygépkocsi elhelyezését írhatja elő. 

– Az önkormányzat szükségesnek tartja, hogy továbbra is érvényesüljön az Egerben korábban elfogadott és köztudatba beépült elv, amely alapján a többlakásos társasházak építése esetén a létesülő lakásszámot meghaladó legyen az adott telken belül elhelyezhető gépkocsik száma. Ez a szabályozás nagy mértékben hozzájárul az élhetőbb lakókörnyezet kialakításához. Mind az önkormányzatnak, mind az egri polgároknak érdeke, hogy a város élhető maradjon – hangsúlyozták. 

Ennek érdekében a városvezetés a szeptember 29-ei közgyűlésen kezdeményezi, hogy Eger önkormányzata éljen az alaptörvényben biztosított jogokkal, és Magyarország kormánya, illetve a jogalkotó szakminisztériumhoz fordulva kezdeményezze az OTÉK módosítását úgy, hogy az önkormányzat az OTÉK 42. § 2. a pontjában meghatározott egyre maximált darabszámtól eltérően, szigorúbbat is előírhasson a helyi építési szabályzatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában