Fertőzés

2022.09.28. 13:55

Kolompol a vészcsengő - egyre több a covidos betege a gyöngyösi háziorvosnak. Az egri kórházban már látogatási tilalom van.

Dr. Mangó Gabriella azt tapasztalja, hogy egyre többen betegszenek meg és a jó részük koronavírussal fertőzött.

HEOL

Dr. Mangó Gabriella

Forrás: Markovics Gábor/Ripost

– Majdnem minden harmadik betegem torokfájást, vagy lázzal járó köhögést, és vagy izomfájdalmat, gyengeséget panaszolt. Volt a hétvégén olyan messenger-üzenetem, amiben az anyuka leírta, hogy a kisgyerekének olyan erős hasi fájdalma volt, hogy a kórházban kötöttek ki vakbélgyanúval és kiderült, hogy covid volt a panaszok oka. Volt olyan paciensem is, aki erős vesefájdalmat érzett, vagy semmire nem múló fejfájás kínozta. És covid. Vagy kiújult több betegnek az évek óta nem jelentkező övsömöre. Ezt is az immunrendszert legyengítő covid okozta – kezdte Facebookon beszámolóját dr. Mangó Gabriella gyöngyösi háziorvos.

– Tudom, hogy van más betegség is, mint a covid, például tüszős mandulagyulladás, kéz-száj-láb bőrkiütéseket okozó coxsackie vírus, vakbélgyulladás, vesemedencegyulladás.  De ha hirtelen mások is betegek lesznek a környezetetekben, vagy voltak, akkor ne felejtsétek el, hogy ugyan a médiából nagyrészt törölték már a koronavírusfertőzést, de attól még most is van covid. Ahogy vannak működő, nem várakozó, működő, covid osztályok.

A covid mostani omikron alvariánsa azon túl, hogy egy hétig, tíz napig fertőz, viszonylag enyhe tüneteket okoz többsègében az aktív szakaszában, de azért igen súlyos postcovid, longcovid tüneteket okozhat fiataloknál is hónapokig a betegség lezajlását követően. 

Ezek a tünetek az alvászavar  a pánikbetegség, szívproblémák, vérnyomásingdozás, hasi panaszok, hajhullás, ideg és izomfájdalom, "agyat szétrobbantó fejfájás" lehetnek. És belenyúl a covid az érfal feszülésébe, a véralvadásba, akár krónikus gyulladást is fenntartva. Nagyon fontos, hogy ha valaki valamilyen tünetet észlel magán ne menjen közösségbe – fogalmazott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában