Tisztelgés

2022.09.18. 16:38

Kopcsik Lajos nevét kaphatja egy tér a Lajosvárosban

A javaslatról szeptember 29-én dönt Eger közgyűlése.

Sz. M. L.

Kopcsik Lajos legendás egri mestercukrász

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

A város honlapjára feltöltött előterjesztés szerint az Egri Fertálymesteri Testület lajosvárosi negyedének tagjai úgy döntöttek, kezdeményezik, hogy Kopcsik Lajos nevét közterület őrizze Egerben. Kopcsik Lajos cukrász Oscar-díjas és Venesz-díjas, Guinness-rekorder cukrász, világ- és olimpiai bajnok cukrászmester, a Kopcsik Marcipánia névadója és vezető művésze, Eger és Sajószentpéter díszpolgára. A művész 80 éves korában hunyt el, ez méltó tisztelgés lenne neve és munkássága előtt. A 9691 helyrajzi számú közterülethez, melyet a Liszt Ferenc utca, Madách Imre utca, Faiskola utca és Vajda János utca határolnak, nincs számozás hozzárendelve, tehát elnevezése lakcímnyilvántartási átnevezést nem okozna, érvelnek.

Az önkormányzati rendelet alapján összeült egy négy tagú utcanév bizottság, amely az eddig önálló névvel nem rendelkező közterület elnevezését támogatja, hiszen a környező utcák nevei is személynévi eredetűek.

- Nincs akadálya annak, hogy személyről nevezzenek el itt utcán, az utcanévbokor kialakulását is elősegíti.  A beérkezett javaslatot támogatjuk, sem nyelvi, sem kulturális vagy szokásjogi akadálya sincs annak, hogy a közterület a Kopcsik Lajos tér nevet viselje. Kifejezetten üdvözlendőnek tartjuk a kezdeményezést, nagy öröm, hogy Eger közelmúltban elhunyt jelentős közéleti személyiségére, világhírű cukrászára ilyen módon is tudunk emlékezni – hangzik a bizottság véleménye. Tehát ha csak valamilyen oknál fogva a többségnek nem lesz ellenvetése, akkor hamarosan a cukrász nevét viselheti a lajosvárosi tér.

Kopcsik Lajossal 80. születésnapja alkalmából terjedelmes interjút készítettünk, ezt ide kattintva olvashatja el. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában