Megelőzés

2022.09.20. 14:00

Madarak, mókusok szorulhatnak kéményekbe; a galambtüske nem ajánlott az eltávolításukra

Egyre hidegebbre fordul az idő, lassan elkezdődik a fűtési időszak. Több szempontból is érdemes átnézetni a rendszert, mielőtt bekapcsoljuk, ugyanis nem várt állatok is tanyát verhettek ott időközben.

F. V. E.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) tájékoztatásából kiderül, hogy a kéményekbe, kazánokba vörös mókusok, pelék, valamint denevérek, darazsak és méhek, sőt, akár madarak, például baglyok, kuvikok, galambok is beköltözhetnek. A házi rozsdafarkú még költ is ilyen helyeken. 

– Egy ilyen mutatványt sajnos nem mindig élnek túl a bajba jutott állatok a kéménybe zuhanás, vagy az abban történő mozgás során szerzett sérülések miatt. Nem beszélve továbbá a belélegzett korom hatásairól, a szomjan halásról és persze a tűzhalálról – ismertette a BNPI. 

Emellett a kéménybe szorult állatok nem csak ijesztő vagy bosszantó hang forrásai lehetnek, de az emberi egészségre is ártalmas hatást okozhatnak. 

– Ha az állat az égéstermék-elvezető rendszerbe szorulva észrevétlenül pusztul el, és a rendszert nem ellenőrzik a tüzelés előtt, akkor még a füstgáz visszaáramlására is esély van, ami pedig szén-monoxid mérgezéssel járhat. Emellett a jelenség tűzveszélyes is. A beszorult, élő állatok és sajnos a tetemek eltávolítása igen költséges lehet, amennyiben komolyabb bontási munkálatokra van szükség. A kéményben maradásuk viszont akár végzetes is, ezért javasoljuk minden fűtési szezon kezdetén elvégezni a kazánok és kémények ellenőrzését – hangsúlyozták.

A legegyszerűbb és legköltséghatékonyabb megoldás a megelőzés. 

A BNPI felhívja a figyelmet, hogy például egy egyszerű kéménysapkával, szikrafogóval vagy huzatfokozó felszerelésével, illetve azoknak a hézagoknak a megszüntetésével, ahol például a denevérek is beférhetnek, kiküszöbölhető a probléma. Az állatok életének kioltására alkalmas megoldásokat – mint például galambtüske – senkinek sem ajánlják, ráadásul a természetvédelmi törvény értelmében használatuk jogszabályba ütközik, hiszen védett állatfaj elpusztítására is alkalmasak.

Kérik, hogy a kéménybe szorult élőlények védelme érdekében mindenképpen szakembert – így például a területileg illetékes természetvédelmi őrt vagy civil madár- és állatmentő szervezetet – értesítsenek. Ők ugyanis az állatok épségét is figyelembe véve gondoskodnak azok kiszabadításáról, ellátásáról és elszállításáról.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában