Mangó Gabriella elárulta, kinek ajánlja a koronavírus elleni új vakcinát

Szerdán megérkezett hazánkba is az új, koronavírus elleni oltóanyag. Kiderült, dr. Mangó Gabriella gyöngyösi háziorvos kiknek ajánlja az új vakcinát.

HEOL

Dr. Mangó Gabriella

Forrás: Markovics Gábor/Ripost

Szerdán érkezett Magyarországra a Pfizer és a BionTech koronavírus ellen kifejlesztett új vakcinája, amit az eredeti vírustörzsre, valamint az omikron BA1 variánsa ellen fejlesztettek ki. Dr. Mangó Gabriella gyöngyösi háziorvost arról kérdezte a Ripost, kik kaphatják meg és személy szerint ő kiknek ajánlja.

– Az újfajta készítmény egy kombinált oltóanyag, egyadagos, és kizárólag emlékeztető oltásra engedélyezett 12 év felettieknek, tehát csak azok kaphatják, akik már alapimmunizáltak. Főként azoknak fontos, akik idősebbek, hatvan-hetven év felettiek, túl vannak például két Sinopharm oltáson, vagy esetleg nem kaptak csak két Pfizert. Nekik azt mondhatnám, hogy alapvetően 2-2,5 oltásuk van, tehát nekik érdemes lenne egy oltást ezzel az új vakcinával is felvenniük – tanácsolja a gyöngyösi háziorvos.  

Mangó Gabriella szerint akik Janssen oltást kaptak, azok esete is elgondolkodtató, hiszen egy idő után a gyártó nekik is javasolt egy pluszoltást.

– Náluk egy idő után nagyon gyorsan csökkent az ellenanyagszám a szervezetben, tehát nekik is érdemes megfontolni az oltást az új vakcinával, valamint azoknak a szülőknek is ajánlom, hogy oltassák be gyermekeiket, akik már egy oltáson túl vannak – tette hozzá.

Kiknek ajánlott az új vakcina ötödik oltásként?


 


A házorvos az ötödik oltást kiemelten fontosnak tartja az immungyengült betegeknek, az immunbetegségben szenvedőknek, akiknek például hiányzik a lépük, vagy vérrögösödési és egyéb, súlyos betegségük van.

– Nekik annál is inkább fontosabb az ötödik oltás, mert bár a vakcina a fertőzés ellen nem véd, ám nagy százalékban megakadályozza a kórházba jutást – hangsúlyozza a doktornő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában