Lehetőség

2022.09.27. 17:30

Már járják a jegyzők a Heves megyei háztartásokat, hogy ki kaphat kedvezményt

A többgenerációs ingatlanban élők úgy csökkenthetik gázszámlájukat, hogy a helyi jegyző hatósági igazolást adhat ki arról, jogosultak a kedvezményre. Ehhez helyszíni vizsgálat szükséges, de nem mindenki számít jogosultnak.

Barta Katalin

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Enyhíteni szeretne a kormány azon családok terhein, akik több generációs családi házban élnek, és egy mérőórán jelenik meg az energiafogyasztásuk

Olvasónk, Mária megörült e lehetőségnek, hiszen a hetvenes években épült kétszintes házban élnek, ahol az utóbbi években csak gázzal fűtöttek. Ennek ára azonban drasztikusan megemelkedett. Két kiskorú gyermeket nevelnek az ingatlanban, a nagyszülők - akikkel sokáig együtt éltek - már meghaltak. Portálunknak azt mondja, benyújtotta kérelmét a jegyzőnek, aki már helyszíni szemlét is tartott, ám mint kiderült, a kedvezményre nem jogosultak.  Ahhoz ugyanis az kellene, hogy az ingatlan két külön bejárattal rendelkezzen, és rendeltetésszerűen minden szinten külön fürdőszoba, konyha legyen kialakítva. Azt pedig életvitelszerűen használják a családtagok. 

– Ahhoz, hogy ezeknek a feltételeknek megfeleljünk, legalább másfél millió forintot kellene költeni az átalakításra. Beláttuk, hogy nekünk ez nem járható út, így visszavontuk kérelmünket – meséli az asszony.

Jakab Dorottya, Mátraderecske és  Mátraballa jegyzője napok óta járja a kérelmet benyújtó háztartásokat. Mátraballán eddig négy családnál járt, Mátraderecskén pedig naponta átlagosan hat ingatlant keres fel, hogy meggyőződjön, kiadhatja-e a hatósági bizonyítványt. 

– A legtöbb kérelmező ingatlantulajdonos esetében  esetében jogos az igény, de akad olyan lakos is, aki vendégházként üzemelteti az ingatlanát. Rájuk sajnos nem vonatkozik a kedvezményes lehetőség. Ha a feltételek teljesülnek, igazolom, és innentől kezdve a tulajdonos dolga eljuttatni online, vagy személyes módon a hatósági bizonyítványt a szolgáltatóhoz.  Ha ezt sikeresen megoldják, maximum hatvan nap az ügyintézési határidő, tehát ebben az intervallumban kell valamilyen visszajelzést kapniuk  – mondja. 

Jakab Dorottya elmondta azt is, mostanában extra teher hárul a települési jegyzőkre. A napokban érkeztek meg a szociális tűzifa-rendelettel kapcsolatos új információk, konkrétan arról, hogy melyik település, mennyi tűzifát kap az államtól. Ennek elosztásáról helyi rendeletet kell alkotni. Hamarosan kezdődik a népszámlálás, amely újabb adminisztrációs terhet jelent az önkormányzatoknak. Zajlik egy barnakőszén-igény felmérés is, amit szeptember 30-ig kell elvégezni a lakosság körében.

Külön terhet ró a szakemberekre a megnyert pályázatok elszámolása, dokumentálása. – Voltak már derűsebbek napok is az életemben a munkám során, de jelenleg én is arra törekszem, hogy a családomban minél takarékosabb télre rendezkedjünk be – mondta.   

A kérelmek már átvehetők a hivatalokban

A családi fogyasztói közösségekre, valamint a családi otthonteremtési kedvezményből megvalósuló tetőtér beépítésekre vonatkozó kedvezmények bevezetése érdekében az egyes egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásáról szóló 259/2022. (VII. 21.) Korm. rendelet idén szeptember 9-én módosult.
A módosítás következtében jegyzői hatáskörben, az ingatlan rendeltetési egységek számáról - nyolc napon belül - kiadott hatósági bizonyítvány alapján a többgenerációs együtt élő családok kedvezményesen vehetik igénybe a többlet gázfogyasztást. Már amennyiben az ingatlanban egy mérőóra van felszerelve, de az adott címen több rendeltetési egység található. A rendelet teljes szövege már minden megyénkbeli település honlapján elérhető, és a kérelemhez szükséges nyomtatványok is rendelkezésre állnak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában