Tanév

2022.09.14. 18:07

Méhecskerobotok segítik a jövő mérnökeit

Régóta tartó magas minőség, innováció, valamint jókedv és vallásos szemlélet jellemzi az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Technikumot, Márkus Róbert Zsolt, a gyakorló iskola vezető tanára és egyben az intézmény PR-jáért felelős munkatársa szerint. Rendhagyó tanévnyitókat tartottak, s rengeteg izgalmas programmal készülnek a következő hetekben.

F. V. E.

A gyakorlósok évindító napja

Forrás: EKKE Gyakorló Iskola/Beküldött fotó

Izgalmas és mozgalmas mindennapok jellemzik az idei tanévüket is.

Az intézmény egyházi iskola lett 2021. szeptemberében, az idei tanévnyitó pedig rendhagyó volt. 

– Most először a Bazilikában tartottuk, Ternyák Csaba érsek celebrálta a misét, melynek célja volt, hogy az atya megismerje a gyakorló iskola közösségét. Ezen az eseményen a felső tagozat képviselői, a középiskolások és a szakképzősök vettek részt. Nagyon szívhez szóló gondolatokat fogalmazott meg iskolánk népességének, s mint ahogy mondta, úgy szólt hozzánk, mint egy nagypapa. Kiemelte az egyház szerepét, s arra buzdította a jelenlévőket, hogy találják meg a boldogságot a családban – mondta el portálunknak Márkus Róbert Zsolt. 

A Bartók téri intézményegységben működik A Jövő a Gyermekeké Alapítvány, amely aktívan részt vesz az iskola életében, segíti a működést, és rengeteget tesz azért, hogy a gyerekek minél színesebb szabadidős tevékenységekben vehessenek részt. 

– Az alapítvány szervezte meg az alsósoknak az évnyitót, mely szintén rendhagyó volt. Az elsőseket a negyedikesek fogadták, versekkel, dallal köszöntötték őket, valamint apró, kézműves ajándékokkal tették emlékezetesebbé az amúgy is szép napot. Meglepetésként érkezett a legkisebbekhez Szilner Olivér, a Harlekin Bábszínház bábszínésze, aki mozgalmas és interaktív, vicces játékával csalt mosolyt az arcokra – jegyezte meg a vezető tanár.

Hagyományosan a gyakorló iskolában az első hét szombatja munkanap, ilyenkor évindító napot tartanak. A Bartók téri felsősöknek például a Gárdonyi 100 emlékévhez kapcsolódó túrát szerveztek Eger különböző pontjain, és ékírásos szöveget kellett megfejteniük, valamint kincsesláda keresésre is lehetőség nyílt. 

– A közelmúltban A Jövő a Gyermekeké Alapítványnak köszönhetően egy modern, minden igényt kielégítő eszközparkkal felszerelt tantermet hoztak létre a Bartók téren. Így a legkisebbek is testközelből ismerkedhetnek meg a mérnöki gondolkodással, valamint a programozás alapjaival. Az eszközök segítségével fejlődik a problémamegoldó készségük, saját egyedi megoldásokat dolgozhatnak ki maguknak, így beléphetnek a felfedezések világába. Vicces megjelenésű méhecskerobotok is színesítik a mindennapokat. Ezek a robotok többszörös díjnyertesei a világ egyik legjelentősebb oktatási kiállításának, a londoni BettShow-nak – ismertette Márkus Róbert Zsolt.
 Az izgalmak sora tovább folytatódik, rengeteg érdekes program vár a Bartók téri diákokra.

– Szeptember 30-án tartjuk az Eszterházy-napot, s mivel ezen a napon ünnepeljük a magyar népmese napját és ekkor van a kutatók éjszakája is, így a hármas ünnep alkalmából tanítás nélküli napra készülünk. Az EKKE irodalomtudományi tanszékével együttműködve interaktív foglalkozáson vehetnek részt a tanulók, ahol magyar népmesei szimbólumok megfejtése lesz a feladat. A Főegyházmegyei Könyvtárnak köszönhetően pedig Eszterházy Károly életéről kapunk majd érdekes információkat. Az egyetem tudományos rektorhelyettese, dr. Juhász Tibor matematikához kapcsolódó kutatásokat, kísérleteket mutat be, s szintén ezen a napon az iskola delegációt küld az ausztriai Mariazellbe és Lilienfeldbe, ahol bazilikákba látogatnak el, s részt vesznek majd egy misén is, ahol Eszterházy Károly lelki üdvéért imádkoznak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában