Felmérés

2022.09.08. 07:00

Nem leányálom Heves megyében autózni, az utak több mint fele rossz állapotban van

A Magyar Közút folyamatosan azon dolgozik, hogy útjaink megújuljanak, azonban az adatok alapján ez nagyobb feladat, mint gondolnánk.

G. Zs.

Rendszeresen dolgoznak az utak karbantartásán. Archív fotó

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A hazai burkolt országos közutak 43,5 százaléka kapott jó (1) osztályzatot a teherbírása alapján a Magyar Közút Zrt. 2021-re vonatkozó értékelése szerint, 36,5 százaléka viszont rossznak (5) minősült. A többi a megfelelő (2), a tűrhető (3) és a nem megfelelő (4) besorolásokon osztozott – írta a Világgazdaság. Kitértek arra is, hogy a Fejér megyei igazgatóságához tartozó utak a legjobb állapotúak, ezeknek a 63,9 százaléka kapott jó minősítést, míg rossz minősítésű útjai a Békés megyei igazgatóságnak voltak a legnagyobb, 51,6 százaléknyi arányban.

Ennek fényében kíváncsiak voltunk, hogy a Heves megyei közutak milyen állapotban vannak. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályától azt a tájékoztatást kaptuk, hogy társaságuk minden évben részletes felmérést készít a kezelésébe tartozó állami közúthálózatról, ezeket az eredményeket pedig rendszeresen közzé is teszik a weboldalunkon. Ennek a táblázatnak alapján a közút Heves Megyei Igazgatósághoz 496,7 kilométernyi főút tartozott 2021-ben, míg a mellékutak 889,2 kilométer hosszúságot tettek ki. 

Két szempontot is vizsgál a közút, az egyik az utak teherbírását osztályozza, a másik pedig útburkolatok minőségét. 

A közút táblázata alapján Heves megye közútjainak 1382,8 kilométeres kiépített hálózatból 319 kilométer kapott jó osztályzatot tavaly, ami a hálózat 23 százaléka, ezzel szemben a leggyengébb minősítést 753,2 kilométeres szakasz burkolata kapott, ami 54,4 százalékot tesz ki, az országban csak 4 olyan megye van, ahol arányaiban több a rossz út.

A társasághoz tartozó utak teherbírása biztatóbb képet mutat, mint amilyen állapotban vannak.

 1382,8 kilométeréből 753 kilométer kapott jó osztályzatot, ami az jelenti, hogy a társaság osztályozási rendszere alapján az utak 56,2 százaléka jó teherbírású útburkolattal rendelkezik. Ezzel szűkebb hazánk a megyék közül az 5. helyre került teherbírás szempontjából. Rossz minősítést a megyei utak 276 kilométer kapott, ami 20,6 százalékot tesz ki. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában