Egységes arculat

2022.09.28. 19:00

Nem mindenhol építhetnek téli teraszt az egri vendéglátósok

Részletesen szabályozzák téli teraszok kinézetét és méretét. A túl szűk utcákban nem építhetőek.

Sz. M. L.

Megváltozhat a sétáló látképe is

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Egy előterjesztés szerint módosítanák a város településképi rendeletét, hogy az utcaképet befolyásoló nem építési engedélyköteles tevékenységek is rendezett, látképbe illeszkedő módon valósuljanak meg.

– Az elmúlt időszak tapasztalatai szerint egyre növekvő számban jelennek meg különböző műszaki berendezések például klíma kültéri egységek, napelemek az épületek homlokzatán, tetőzetén ezért fontos az ezekre vonatkozó részletszabályok kidolgozása. A településkép védelme érdekében a rendelet-tervezetben hangsúlyt fektetünk a többlakásos társasházak átalakítása során az egységes karakter megőrzésére, a közterületi átépítések szabályozására, valamint a különböző vendéglátó teraszok szabályainak pontosítására– olvasható a dokumentumban. 

Mint ahogy arról már beszámoltunk tavaly nagy felháborodást keltett, hogy nem akarták engedélyezni a vendéglátósok téliesített teraszait. A rendelettervezetben olvasható, hogy terasz, üzlet előtti kitelepülés a mindenkor hatályos közterület használatáról szóló önkormányzati rendelet alapján kiadott hatósági határozat vagy megkötött hatósági szerződés birtokában, valamint az épület jellege szerint szükséges településképi vagy örökségvédelmi eljárás lefolytatását követően, és közútkezelői hozzájárulás alapján létesíthető.

A vendéglátó teraszokat rendezettséget, egységes arculatot sugárzó kialakítással kell létesíteni, a vendéglátóhelyek közvetlenül az üzletük homlokzata előtti területet vehetik igénybe az üzlet szélességében. Szerepel benne az is, hogy a kültéri bútorzat anyaghasználata természetes, vagy természetes hatású legyen. Kerülendő a rikító, neon színek használata.  Árnyékoló szerkezetek elhelyezése esetén annak illeszkednie kell az épület homlokzati tagoltságához, homlokzati architektúrájához. 

Zárt, téliesített vendéglátó teraszokra is kitérnek, azok csak minimum 12 méter közterületi szélesség esetében létesíthetőek a közútkezelő által meghatározott területen, ettől szűkebb utcákban zárt téliesített vendéglátó terasz nem lehet. Szintén igazodni kell az épület stílusához, s legfeljebb 180 napra létesíthetőek,  kizárólag a téli időszakban üzemeltethető, november 1. és március 31 között.

A témával kapcsolatban lakossági fórumot szervez a polgármesteri hivatal szeptember 30-án pénteken tizenegy órakor, a polgármesteri hivatal rendezvénytermében. Az észrevételeket, javaslatokat írásos formában a hivatal főépítészi csoportjának címezve (3300 Eger, Dobó tér 2.) vagy elektronikusan a [email protected] email címre lehet eljuttatni 2022. október 08-ig. A lakossági fórum kizárólag a fenti témával kapcsolatos kérdésköröket érinti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában