Vízszint

2022.09.15. 10:37

Nem mindennapi fotók a lassan magához térő Tisza-tóról

Az utóbbi napok csapadékos időjárásának köszönhetően normalizálódni látszik a vízszint.

M. H.

Madártávlatból a Tisza-tó

Forrás: Tisza-tavi Sporthorgász/Facebook

Folyamatosan rekordokat döntögetett a Tisza-tó alacsony vízállása. Az Alföldet sújtó extrém vízhiány idején rendkívüli körültekintéssel osztották szét a Tisza-tóban az aszályos időszakra tavasszal betárazott vízkészletet a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) szakemberei. Augusztus közepén a Tisza folyón a valaha mért legkisebb vízszint körüli vízállástartomány alakult ki, ami jelentősen befolyásolta a Tisza-tó vízszintjét, amely 78–80 centimétert csökkent az aszályos időszakra betárazott maximális nyári vízszinthez képest. A tározó vízállása a Kisköre-felső vízmércén mérve 660 centiméter volt, ami a turisztikai célú hajózási vízszint alatt volt húsz centiméterrel – tudatta akkor Fejes Lőrinc, a a Kötivizig kiskörei szakaszmérnöke.

A nyaralóhajós szezont is befolyásolta ez az alacsony vízszint, a Mahart Zrt. Köre Kikötőjének vezetője, Katona György elmondta, elveszítették a Tisza-tavi látnivalókat azzal, hogy ilyen drasztikusan apadt a tó vize, nem lehetett behajózni több medencébe. Aztán a nemzeti ünnepünk, augusztus 20-ától csapadékosabb idő köszöntött be, s folyamatosan nőtt a tó vízszintje, mára pedig azt közölte Fejes Lőrinc, újra nyári vízszint a Tisza-tóban.

– A Tisza vízgyűjtő területére hullott csapadék hatására a Kisköre feletti folyószakaszon a vízszintek fokozatosan emelkednek. A Tisza-tó vízállása a Kisköre-felső vízmércén mérve elérte a nyári 725 centiméteres üzemvízszintet, így véget ért a június 1-én kezdődött aszályos, a tározó jelentős vízkészletét felhasználó időszak – tudatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában