Olcsóbb tüzelőnek való

2022.09.19. 17:10

Nyolc Heves megyei helyszínen lehet hatósági áras fát venni, mondjuk hol és mennyiért

Elindult a hatósági áras tűzifaprogram, Heves megye minden településéről lehet pályázni a tüzelő megvétele érdekében.

M. H.

Illusztráció

Forrás: Balázs Attila/MTI

Mint arról portálunkon is beszámoltunk, már lehet jelentkezni a vásárlási szándékkal az erdőgazdaságoknál, útjára indították ugyanis a hatósági áras tűzifaprogramot. Az igényt személyesen, telefonon és e-mailben is lehet jelezni.
– A lakosság így maximált áron juthat tűzifához és sok családban kiválthatják vele akár a gázfűtést is – közölte Nagy István agrárminiszter. – Az állami erdőgazdaságoknál megtermelt tűzifa egységes áron vásárolható meg, háztartásonként legfeljebb tíz erdei köbméter mennyiségben az ország 152 értékesítési pontján.

Az egri Molnár Ferenc vegyestüzelésű kazánnal felszerelt házban lakik a feleségével, s mint mondta, minél kevesebbet szeretné használni a gázt.
– A családi házunk nagy, s bár már kirepültek a gyerekek, a számlánk is megnőhet – mondta el portálunk érdeklődésére. – Temperálni kell a csöveket, a ház felső szintjét megpróbáljuk lezárni, s ahol élünk a nejemmmel, ott a vegyestüzelésűvel szeretnénk meleget teremteni. Kérdés volt eddig, hogy a tűzifa ára is az egekbe ugrik-e majd, de ezzel a hatósági árral megbirkózunk, feltétlenül pályázom erre.

Már megkezdődött az őszi fakitermelési időszak és az erdészetek folyamatosan teljesítik a lakosság megrendeléseit. A fűtési időszakra elegendő tűzifa mennyiség áll az ország rendelkezésére. Az őszi termelés a tervek szerint halad, melynek tűzifa részét az erdészetek a belföldi piacon értékesítik. Nagy István kitért arra is, hogy a tűzifaprogram elindulása az állami erdőgazdaságok kijelölt befizetőhelyein az igények fogadását és a megrendelt tűzifa árának befizetési kezdetét jelenti. Azok az erdőgazdaságok, amelyek rendelkeznek a megrendelt tűzifamennyiség készleteivel, az átadást is megkezdik. A programban hengeres tűzifa vásárolható, melynek az átvételi pontról a felhasználási helyre történő szállításáról a vásárlónak kell gondoskodnia – hívta fel a figyelmet a tárcavezető.

A tűzifaprogramban keménylombos, lágylombos és fenyő tűzifa alapanyag vásárolható, az egyes állami erdőgazdaságoknál az adott területre jellemző fajösszetétel szerint. A program keretében az állami erdőgazdaságoknál vásárolható hengeres tűzifa egységes maximált, forgalmi adót is tartalmazó ára tűzifa fajtánként, erdei köbméterenként a keménylombosnak 30 ezer, a lágylombosnak és a fenyőnek 19-19 ezer forint.

A tűzifaprogramban a tíz köbméteres mennyiségbe beleszámít az állami erdőgazdaságoknál idén május 1-je után vásárolt tűzifa mennyisége. Az állami erdőgazdaságok elsősorban a saját működési területükön fekvő települések lakosságát szolgálják ki. Heves megyében az Egererdő Zrt. a szolgáltató, amely nyolc helyen – az Egri, a Pétervásárai, a Felsőtárkányi, a Mátrafüredi, a Parádfürdői, a Szilvásváradi Erdészetben, a Gyöngyösi MÁV Rakodóban és a Felnémeti Tűzifaudvarban – értékesíti a fát, s azt 14 helyen lehet átvenni.

Kérdéseinkkel kerestük az Egererdő Zrt.-t, ahonnan későbbre ígértek választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában