Avarégetés

2022.09.28. 12:54

Óvatosan a zöldhulladék égetésével!

B. K.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Megyénk önkormányzatai  sorra hívják fel a figyelmet zöldhulladék, illetve avarégetés helyi szabályaira. A legtöbb helyhatóság helyi rendeletben szabályozza ennek idejét és módját. 

Sirokban például hétköznapokon szerdán és pénteken 12-16 óráig van lehetőség erre - jelezte Tuza Gábor polgármester a lakosságnak. 

A térségi szolgáltatók még elszállítják a kötegelt, aprított ágakat, gallyakat, nyesedéket a meghatározott napokon, de arra biztatnak mindenkit, hogy lehetőség szerint komposztáljon. A fűnyesedéket érdemes közvetlenül a veteményesre, illetve a fák alá szórni. Hamar lebomlik és jól gazdagítja a talajt. A kisebb gallyak, ágak összeaprítva jól szolgálnak gyújtósként a háztartásokban, ahol fával fűtenek. Ha mégis el kell égetni a száraz lombot, azt lehetőség szerint szélcsendes időben tegyük, és  jelezzük előtte a szomszédnak a békesség kedvéért!

Alapszabály mindenhol, hogy veszélyes anyagnak minősülő hulladékot, például festékes dobozokat, gumiabroncsot, műanyagot nem szabad égetni se a szabadban, se a háztartásokban. Mielőtt hozzálátnánk, feltétlenül tájékozódjunk a helyi polgármesteri hivatalokban e tevékenység helyi rendjéről! Megyénkben akadnak települések, ahol a levegő tisztaságának védelme érdekében tiltott az avarégetés. Ilyen például Bükkszék és Szilvásvárad is. A szabálytalankodók akár bírságra is számíthatnak.

A környezetvédők évről évre arra hívják fel a figyelmet, hogy a kertünkben keletkezett zöldhulladék nem szemét. Azt sokoldalúan lehet felhasználni, hasznosítani. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában