Kutatók éjszakája

2022.09.26. 13:23

Pénteken nyit a kutatók kocsmája Egerben

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem idén is csatlakozik a Kutatók Éjszakája programsorozathoz. Szabadulószoba és új helyszínek várják az érdeklődőket.

Szabadi Martina Laura

Dr. Murányi Zoltán, a Varázstorony igazgatója

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

– Idén kicsit más lesz a Kutatók Éjszakája, amelyet a Heves Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara, valamint a Szénrégió Bizottság Titkársága összefogásával rendezünk meg – ismertette sajtótájékoztatón dr. Juhász Tibor, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem tudományos rektorhelyettese. 

– A megszokott helyszíneken kívül, azaz a Líceum tornyán, az egyetemi épületeken kívül idén az Eszterházy téren is tartunk rendezvényeket szeptember 30-án. Az elmaradhatatlan fizikai és kémiai bemutatóval indul  a nap pénteken reggel nyolc órától, de lesz Észosztó tudományos slam és kalandozás is a Botanikuskertben, tudományos maraton, Makettezett hadtörténet, de a Gárdonyi 100 Emlékévhez is csatlakozunk. Éjfélig összesen 118 programelem várja az érdeklődőket, este az udvaron is Kémia-fizika show látható. Az elmúlt évekhez hasonlóan kérdjük a szervezetten érkező csoportokat, hogy regisztráljanak a programokra elkerülve azt, hogy esetleg egy egy alkalommal valakinek ne jusson hely – emelte ki.

Hozzátette, a kutatók éjszakájának fókuszában ezúttal a klímaváltozás hatásainak bemutatása áll, a kamara és a szénrégió bizottság, mint a Mátrai Erőmű környezetbarát, és kíméletes átalakítását célzó LIFE projekt résztvevői működnek együtt az egyetemmel, amely szintén résztvevője a projektnek. Ilyenformán pénteken nem csupán a tudományos, kutatói munkát, de a környezetbarát szemléletet, életmódot is népszerűsíti a rendezvény, valamint megoldási javaslatokat is mutat azoknak, akik tudatosabb, zöldebb hétköznapokat szeretnének.
File Sándor, a kamara titkára kiemelte, a HKIK jól látja, mekkora szükség van a tudományos pálya, illetve a szakértelem népszerűsítésére. A térség húzóága a feldolgozóipar. 

– Minden évben probléma volt a rendezvény távoli helyszínei között az átjárás, idén zöld busz szállítja a résztvevőket a Leányka úti kollégium és a Líceum között. Sokat tanulhatnak az érdeklődők, a körforgásos gazdálkodásról, az energiatakarékos módszerekről, pénteken pedig ellátogat hozzánk Deli Daniella, klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár is – húzta alá dr. Piskóti-Kovács Zsuzsa, a Szénrégió Bizottság Titkárságának vezetője.

A tudomány fontosságára hívták fel a figyelmet
Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

– A csillagvizsgáló népszerű kísérleteiről már beszéltünk, de találkozhatunk idén a Tittel Pál Könyvtárban, a Kutatók Kocsmájában is – hívta fel a figyelmet dr. Murányi Zoltán oktató, a Varázstorony igazgatója, aki feleségével együtt megörvendezteti a Tudomány diszkrét humora című előadással is a résztvevőket.

Egyes programelemek regisztrációkötelesek, de a szervezők elmondása alapján a csoportoknak mindenképp érdemes regisztrálni. Amennyiben ezt megteszik, akkor fel is veszik velük a kapcsolatot, s segítenek egy igazán szórakoztató, tartalmas, egész napos program összeállításában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában