Főhajtás

2022.09.24. 15:29

A kényszermunkatábor foglyaira emékeztek: így néz ki ma a recski tábor + fotók, videó

Recsken megemlékezést tartottak szeptember 24-én a Nemzeti Emlékparkban, ahol az itt raboskodó ezerötszáz kényszermunkás emléke előtt tisztelegtek.

B. K.

A recski munkatávbor áldozataira emlékeztek

Forrás: Agria TV

Szomorú múltat idéző történelmi emlékhely a Recski Nemzeti Emlékpark. A Mátra térségében, a községhez közel a Magyar Államvédelmi Hatóság (ÁVO) 1950-ben itt létesített kényszermunkatábort, ahol több mint 1500 kényszermunkást tartottak fogva.

A túlélők által 1988-ban életre hívott Recski Szövetség a tábor egykori helyén emlékművet emeltetett, majd emlékparkot hozott létre, amelyet 1996-ban adtak át a látogatóknak. A park a település központjától megközelítően hat kilométerre fekszik, és évente több ezer látogató rója le a kegyeletét az ártatlan áldozatok előtt. 

Megemlékezés Recsken
Forrás: Agria TV

A helyet 2012 januárjában nyilvánította a kormány történelmi emlékhellyé. A rendszerváltozástól kezdődően évről-évre megemlékeznek az évtizedek óta történtekről. Rákosi diktatúrájának vélt vagy valós politikai ellenfeleit tartották itt fogva törvénysértő módon, bírósági eljárás és ítélet nélkül.

Az Államvédelmi Hatóság embereinek kegyetlensége – testi fenyítés, gúzsba kötés, élelem megvonása, vizes veremben való elkülönítés, teljesíthetetlen munkanorma követelése – nap mint nap megkeserítette az internáltak életét. 

Megemlékezés Recsken
Forrás: Agria TV

A mai főhajtás előtt a Recski Szövetség képviselője, és Nagy Sándor, Recsk polgármestere idézték fel a múltat, s helyezték el koszorúkat, virágokat az emlékhelyen. Az ünnepségen civil szervezetek, magánszemélyek is lerótták kegyeletüket az áldozatok emléke előtt.

A borsonline.hu videóján látható az emlékpark mostani állapota:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában