Szemétszállítás

2022.09.21. 17:20

Sokan azt hiszik, egy helyre megy a hulladék - ezért nem kérik az ingyenes, sárga kukákat

Heves megye számos településén lehet az önkormányzatoknál jelentkezni a szelektív kukákért, de valamiért sokan nem élnek ezzel a lehetőséggel.

HEOL

Forrás: Török János

– A körforgásos gazdaságra való átállás, amelynek keretében a természet minél több erőforrásával a lehető leghatékonyabban, fenntartható módon, a legtöbbször újrahasználva gazdálkodunk, napjaink egyik legnagyobb kihívása, ami meghatározó következményekkel jár a következő generációk számára. Bár a legnagyobb vállalatok, ipari szereplők és a gazdasági és politikai döntéshozók szándékai kritikus fontosságúak az átállás sikerességét tekintve, a lakosság is nagyban hozzájárulhat a tisztább környezet megteremtéséhez – közölte Eged István Renátó, a PEVIK Közüzemi és Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Kiemelte: az egyik legegyszerűbb, többletkiadást nem igénylő tevékenység, amivel segíthetjük a fenntartható hulladékgazdálkodást, ha szelektíven gyűjtjük a háztartási hulladékunkat. 

Heves megye számos településén már évek óta elérhetőek az önkormányzati társulás tulajdonában lévő ingyenes, sárga színű, 120 literes hulladékgyűjtő edényzetek, amelyekből még mindig van készleten. 

A megye északi részén 33 településen a Parádsasvártól Pétervásárán át Nagyvisnyóig szolgáltató PEVIK Nonprofit Kft. körülbelül 12 ezer háztartásból álló ügyfélkörének jelentős része, 3-4000 háztartás ezidáig nem igényelt sárga kukát, de a lehetőség továbbra is adott.

– A sárga kukák díjmentesen kérhetők a helyi önkormányzatoktól, egyes településeken pedig nem csak a természetes személyek, hanem a kommunális hulladékszállításra regisztrált vállalkozások is igényelhetnek szelektív gyűjtőedényzeteket – folytatta a szakember. – A PEVIK Nonprofit Kft. minden második héten üríti ezeket az edényzeteket. Tévhit, hogy a szelektíven gyűjtött hulladék végül ugyanoda kerül, mint a vegyes, kommunális hulladék. A szelektív hulladékot külön gyűjtőjárat szedi össze, és bár az adott jármű ugyanúgy néz ki, mint a kommunális hulladékot gyűjtő, ettől függetlenül az adott napon az a járat kizárólag a szelektív hulladékot gyűjti és szállítja. 

Ez nem keveredik össze a kommunális hulladékkal, hanem Egerben egy másik létesítménybe szállítják, ahol gépi és kézi munkával szétválogatják, bálázzák, majd újrahasznosító partnereknek értékesítik. 

– Így a használt műanyag flakonokból, újságpapírból és konzervdobozokból újak készülnek, ahelyett, hogy egy hulladéklerakóra kerültek volna, ahol akár több száz évig is eltart, mire lebomlanak. Ezzel párhuzamosan a természetből is kevesebb nyersanyagot kell kinyerni, ha a már korábban legyártott anyagot hasznosítjuk újra – tájékoztatta portálunkat az ügyvezető. 

Hozzátette: fontos tudni, hogy a sárga kukákban együtt gyűjthető a műanyag-, papír- és fémhulladék, ugyanakkor ez csak a csomagolási, vagy ahhoz hasonló hulladékra vonatkozik. Tehát a sárga kukába dobhatjuk a műanyag flakonokat, palackokat, zacskókat és fóliákat, az újságpapírt és a kartondobozokat, valamint a fémből készült italos dobozokat. Ugyanakkor például egy vödröt, széket, játékot, háztartási eszközt nem helyezhetünk a szelektív hulladék közé, bár műanyagból vagy fémből készülnek, mégis más típusúak, mint a csomagolási hulladék. Ezek újrahasznosítása vagy nem megoldott, vagy más újrahasznosító partnerek végzik. 

 

Érdemes tudni azt is, hogy lehetőség szerint minél kevesebb szennyeződés, ételmaradék maradhat a hulladékon: például egy zsírral átitatott élelmiszertároló doboz már nem biztos, hogy újrahasznosítható. 

 

Műanyag jellegéből adódóan sokan a hungarocellt is a sárga kukákba helyezik, de sajnos az sem alkalmas az újrahasznosításra.
Eged István Renátó felhívta a figyelmet továbbá arra is, hogy tisztában kell lenni azzal, az üveghulladékot nem a sárga kukába kell helyezni. A PEVIK szolgáltatási területén lévő településeken gyűjtőpontokat helyeztek ki, melyek helyszínei megtalálhatók a www.pevik.hu weboldalon. A kihelyezett konténerekbe csak öblösüvegek helyezhetők, síküveg – például ablak, szélvédő – nem. A gyűjtőpontokról rendszeresen elszállítják az üveghulladékot, amit egy egri telephelyen hasznosítanak újra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában