Energiaárak

2022.09.08. 11:25

Szárazon maradnak egyes medencék megyénkben is

A hazai fürdők fele bezárhat ősztől az energiaárak emelkedése és a vendégszám visszaesése miatt egyes sajtóhírek szerint. Kíváncsiak voltunk, megyénk vizes létesítményei hogyan próbálnak alkalmazkodni a rezsi emelkedéséhez, kell-e attól tartanunk, hogy becsukják kapuikat.

Fekete-Vadászi Erika

Az egri strand is nehéz helyzetbe került az elmúlt hetekben

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A gyöngyösi Dr. Csépe György Uszoda és Termálstrandot üzemeltető Gyöngyösi Sportfólió Kft. ügyvezetője, Juhász Péter portálunknak elmondta, egyelőre nem terveznek új szabályokat bevezetni ebben az évben a megemelkedő energiaárak miatt, hiszen közbeszerzések útján szerzik be az energiát, és december végéig nem várható olyan változás, ami érintené őket. 

Ugyanakkor hangsúlyozta, szinte minden héten tartanak energetikai egyeztetéseket a városházával. Ezek alapján eddig egyelőre nincs olyan, ami miatt jelentősen megemelkednének a kiadásaik. 

– Hosszú évek óta eltérő a nyári és az őszi-téli időszakban a nyitvatartásunk. Míg a legmelegebb hónapokban este 7 és 8 óráig fogadtuk a látogatókat, ilyenkor már 6 órakor bezár a strandunk, és nem működik a szabadtéri ötven méteres medencénk, valamint a kültéri gyermek pancsoló sem. A fedett medencetér üzemel a hűvösebb hónapokban – ismertette Juhász Péter. 

Mint mondta, amikor majd megkapják az új árakat az áramra és a távhőre vonatkozóan, akkor elképzelhetőnek tartja, hogy újabb egyeztetésekre lesz szükség, de addig is, ha nem történik rendkívüli változás, akkor marad a megszokott nyitvatartásuk és a jegyárak sem emelkednek. 

A vendégszám csökkenésére nem számítanak abból kifolyólag, hogy akár a szomszédunkban dúló háború miatt kevesebben érkeznének a keleti irányból Gyöngyösre a fürdőzni vágyók, hiszen a téli hónapokban főleg a lakosságot és a közeli településeket szolgálja ki a városi strand.

Amint arról már beszámoltunk, Egerben az önkormányzat vezetése válságkezelő csomagot állított össze néhány napja. Mirkóczki Ádám polgármester akkor kiemelte, a csomagban szereplő összegek kitermeléséhez spórolniuk kell. Javaslatot tett, hogy a nagy fogyasztókat, vagyis a strand, a Bitskey uszoda, az EKMK és a Forrás, valamint a két színház ingatlanjait zárják be, hogy nullás rezsit produkáljanak. Úgy fogalmazott, ha nem zárják be ezeket, akkor az ezen intézményekben dolgozók bérét nem tudja garantálni.

Molnár László, az Egertermál Kft. ügyvezetője arról számolt be a Heol-nak, hogy az energia árak mellet az igénybe vett szolgáltatások és valamennyi beszerzett anyag költségei is drasztikusan emelkedtek az utóbbi hónapokban – több esetben ötven vagy akár száz százalékkal is. Folyamatosan azon dolgoznak, hogy miként tudják a kiadásaikat úgy csökkenteni, hogy a lehető legtöbb szolgáltatást biztosítani tudják.

– Nem titok, hogy energetikailag a leggazdaságtalanabb létesítményünk a termálfürdő területén található versenymedence, melyet télen fújt sátor alatt vesznek igénybe a verseny- és hobbi sportolók. Ennek fűtése irreálisan magas költségeket eredményez, ezért úgy döntöttünk, hogy a versenymedence idén télen zárva tart. A vendégforgalom csökkenésével, illetve a rossz idő beköszöntével leállítjuk a szezonális medencéket, így a hárompályás csúszdarendszert, a gyermek élménymedencét és a babamedencét is – ismertette Molnár László. 

Azonban abban szerencsés helyzetben vannak, hogy termál- és radonos gyógyvíz kellemes hőmérsékletű, így a gyógymedencék, a fűtött felnőtt élménymedencék és a két medencés fürdőház minden évszakban üzemel.

– A Török Fürdő esetében egy medence fűtése történik gázfűtéssel, előfordulhat, hogy ennek a leállítására kényszerülünk, de a fürdő jellegzetességei a radonos gyógyvizű medencék, melyek párolgása megfelelő belső hőmérsékletet eredményez az épületben. Természetesen a következő hetekben, hónapokban még sok változás történhet, de mindenképp az a célunk, hogy valamennyi üzemeltetésünkben lévő létesítményt nyitva tartsunk és vendégeink semmit ne érezzenek a gazdasági nehézségekből, melyekkel cégünk küzd – tette hozzá az ügyvezető.

A költséghatékony működést elősegítő beruházások mellett a szolgáltatásaik bővítésén is dolgoznak, s ha ez sikeres lesz, akkor a belépő árak emelése nélkül is tudnak majd plusz bevételhez jutni.

– Az előző két év vendégszámai a pandémiás időszak miatt nem mérvadóak, így minden esetben a 2019-es évhez viszonyítunk. A vendég létszámunk az első félévben hat és fél százalékkal nőtt ahhoz az évhez képest, és júliusban több, mint tízezerrel többen érkeztek hozzánk. A külföldi vendégek tekintetében némi átrendeződést tapasztalunk. Valamivel kevesebb lengyel vendég érkezik hozzánk, de ugyanakkor a szlovák, cseh és román vendégek létszáma megnőtt. Összességében elmondható, hogy a covid előtti vendéglétszámunk helyre állt – tette hozzá Molnár László.

A bükkszéki gyógy- és strandfürdő igazgatója Varga János arról tájékoztatta portálunkat, egyelőre nem kellett intézkedéseket hozniuk a megemelkedő energiaárak miatt, jelenleg minden a megszokott rendben halad a létesítményükben. 

– Ha az önkormányzat jelzi, hogy változtatásokra lesz szükség, akkor ahhoz természetesen rugalmasan igazodunk majd. Amennyiben akár a nyitvatartási időben, akár a jegyek árait illetően módosításokat eszközölünk, akkor arról tájékoztatást adunk a jövőben – jegyezte meg a fürdőigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában