PET Kupa

2022.09.23. 14:00

Tisztító konténert fejlesztettek ki a jobb ivóvízért a Tisza ökológiai védelmén munkálkodók

A Tisza forrásvidékét is sikerült elérniük a folyó megtisztítását célzó, szemléletformáló Hulladékmentes Tisza Program szakembereinek. A Tiszai PET Kupa, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Coca-Cola Magyarország által létrehozott kezdeményezésben 2019 óta több mint 100 tonna hulladéktól szabadították meg a folyót, és számos technológiai újdonsággal is támogatták a víz megtisztítását.

M. H.

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– Az elmúlt egy évben Kárpátalján sokat tettek a hulladékgyűjtés és kezelés fejlesztéséhez, ezen kívül egy víztisztító konténert is kifejlesztettek, amellyel a helyi, az országban zajló konfliktus miatt megnövekedett számú lakosság számára könnyebben elérhetővé válik a tiszta víz. Szeptember 16-án, a másnapi szemétszedési világnaphoz kapcsolódóan, újabb hulladékgyűjtő akcióra került sor – közölte Molnár Attila Dávid, a PET Kupa társalapítója.

Arról tájékoztatott, hogy immár három éve dolgoznak együtt a Tisza és mellékfolyóinak ökológiai védelmén és a folyó megtisztításán a háromoldalú összefogással létrejött Hulladékmentes Tisza Program szakemberei. Az elmúlt egy év alatt a PET Kupa legfőbb törekvése a kárpátaljai hulladékgazdálkodás kiépítésének segítése és felgyorsítása volt, hogy a folyó szennyezését már annak forrásánál meg lehessen állítani. Bár az ukrajnai konfliktus jelentősen megnehezítette a munkát, mégis biztató eredményeket sikerült elérni az ottani hulladékgyűjtési és -kezelési gyakorlatok fejlesztése terén.

Önkéntesek a folyón

A program a kezdete óta nagyban támaszkodik az önkéntes munkaerőre. A PET Kupa eddig több mint száz embert mozgósított, akik több ezer munkaórát áldoztak a Tisza és a mellékfolyóinak megtisztítására. A Coca-Cola Magyarország részéről ugyancsak több alkalommal csatlakozott több mint kétszáz lelkes önkéntes a programhoz, akik Kiskörén, Dinnyésháton, Tiszaszalkán és legutóbb, szeptember 16-án Tiszaderzsen összesen több mint 8 tonna hulladéktól szabadították meg a Tiszát és környezetét.

Kőrösmezőn újabb szelektív hulladékgyűjtő pontok létesültek. Ennek és az ehhez kapcsolódó kommunikációs és edukációs kampánynak köszönhetően tovább növekedhetett a folyó elől eltérített szemét mennyisége, a Tisza forrásvidékén az elmúlt egy évben tíz tonnával kevesebb került a folyóba. Természetesen a PET Kupa résztvevői folyótakarító akciót is tartottak a nyáron, amelynek egyik „ékszere” volt a folyóból kiemelt autóroncs.

Tiszta víz és tisztálkodási lehetőség

Az ukrajnai konfliktus és a növekvő menekültszám miatt a kárpátaljai lakosság egy része nehezen jut nap mint nap tiszta ivóvízhez, tisztálkodási, mosási lehetőséghez. Ebben nyújt számukra segítséget a PET Kupa szakemberei és külső szakértők által fejlesztett mobil víztisztító konténer. A mobil vízvételi pont többféle funkciót képes ellátni, víztisztítója a Tisza vizét fogyaszthatóvá teszi, de mosási, zuhanyzási lehetőséget is nyújt, illetve teakonyha is található benne, így egyfajta közösségi pontot is jelent a használók számára. A konténer emellett hulladékgyűjtőként és újrahasznosítóként is funkcionál, ahol a lakosság leadhatja az összegyűlt hulladékot.

A Hulladékmentes Tisza program a hulladékgyűjtésen túl sok egyéb eredményt is hozott. A hatékonyabb hulladéktérképezést támogatja a tavaly elindított GPS alapú nyomkövetés, amelynek segítségével a PET Kupa szakemberei fel tudják tárni a műanyagszennyezés útját és mértékét a folyón. A vízügy közreműködésével a Kiskörei Vízlépcső szomszédságában tavaly kiépülhetett a PET Kupa első Folyómentő Központja, ahol megtörténik a hulladék szétválogatása és újrahasznosításra való előkészítése. A folyami műanyag másodnyersanyagként egyebek között a plasztikkajakban ölt formát, ez a vízi jármű kizárólag a Tiszán összegyűjtött műanyag palackokból készült. A program résztvevői a jövőben is azért dolgoznak, hogy mind a forrásnál, mind a védekezési pontokon biztosítani tudják a folyami hulladék kiemelését, válogatását, innovatív hasznosítását és mindeközben segítsenek kiépíteni a modern hulladékgazdálkodás szükséges elemeit a magára maradt térségekben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában