Mulatság

2022.09.24. 20:00

Villantak a szablyák, dördült a kanócos puska, de csata csak zoknikkal zajlott Kisnánán + fotók

A kisnánai vár mulatságán a falu új borlátóját is megválasztották.

Szabó István

Színes programok és jó hangulat várta az érdeklődőket Kisnánán

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A hagyományőrzés, a finom étkek és a vidámság jegyében telt szombaton a Kisnánai Vári Vigalom napja. A hangulatot Szőke Sándor citeraművész, a Szent Imre Általános Iskola és a Mátragyöngye Népdalkör műsora alapozta meg. Közben a bográcsokból már ínycsiklandó illatok áradtak, javában serénykedtek a főzőverseny résztvevői. A művészeti élményekre vágyók a rendezvényteremben megtekinthették Rácz Gáspár festő és grafikus növendék Keresztutak című kiállítását.

Kora délután a főzőverseny eredményhirdetése annak ellenére izgalmat okozott, hogy már mindenki degeszre ette magát az elkészült finomságokkal: babgulyással, csülkös babbal, pacallal, vagy éppen rongyos tésztával. A verseny győztese végül mátrai macok készítésével a helyi Mesevár óvoda gárdája lett. 

A Pest megyei Pécelről érkezett Bornemisza János Hagyományőrség alkalmi vegyes csapatot alkotva a Bakocsai István Kompániával, XVI-XVII. századi ruhaviselet- és fegyverbemutató tartott. A szemléletes előadáson fény derült arra, hogy a bocskortól a rövidszárú csizmán át a hosszú szárú csizmáig hogyan változott a katonák lábbelije a gyalogostól a huszárig. Széles körű ismereteket kaphattak a nézők a süvegek formáiról és tolldíszeiről. Az is  kiderült, hogy ha a dolmány gombjai ezüstből voltak, akkor vagyonos úr viselte, s minél szerényebb anyagi helyzetű volt a viselője, úgy alkalmazták a réz-, vagy rézzel futtatott gombot, a szegényebbeké viszont már posztóból készült. Szó volt arról is, hogy ebben a korban a magyarok és a törökök viselete nagyon hasonlított egymásra. Csak a törökök buggyos nadrágja, és turbánja volt eltérő a magyar viselettől.

A kor legjellegzetesebb fegyveréről, a szablyáról kevesen gondolták volna az előadás előtt, hogy három fajta éle van. A penge tövétől a közepéig az úgynevezett erős rész tart, amivel a vívó az ellenfél kardcsapásait hárítja. Középtől a szablya hegyéig tart a penge úgynevezett tüze, ami borotvaélesre fentek. A fegyver fokán pedig megtalálható a kiugró, szintén borotvaéles fokél. Alaposan tanulmányozhatta mindenki a kanócos puska megtöltésének ma már meglehetősen bíbelődősnek tűnő mikéntjét, s hallhatta az elsütött fegyver dobhártyarepesztő dördülését. 

A helyi Nánai Sólymos Vitézek, a szablyával  vívás és egyéb harci tudományok mesterei, több megrendezett csatában edződtek már. Most azonban vándorkomédiás énjüket csillantották meg. A basa bora című komédiájuk nevettette meg a nagyérdeműt, a vitézeknek ugyanis a gyalogsági- és a várharc mellett specialitása a verses narrációval előadott történelmi témájú színjáték is. 

A Délkelet Mátrai Hegyközség választmánya ezután jelentette be, hogy az elődök több évszázados hagyományát folytatandó, Kisnána község bortermelőinek tisztes közönsége a szőlőhegyi védőszent, Szent Orbán napján közfelkiáltással borlátót választ. Mint megtudtuk, a borlátó e minőségében jogosult a termelők pincéibe, korcsmákba, és boreladó helyekre betérni, ott egy icce bort ingyen elfogyasztani annak megállapítására, hogy a bor hamisítatlan, és minősége méltó a borvidék jó hírnevéhez. A borlátó jogosult a hamis bort és a lőrét a kanálisba önteni, s a borcsinálót, illetve a hamis bort forgalmazót botjával kegyetlenül megbüntetni. A borlátó tisztsége minden év Orbán napjától egy esztendőre szól. Végül a hegyközség választmánya bejelentette, hogy a borosgazdák, továbbá a falu nagyjainak és öregjeinek megkérdezésével egy évig Koklács László lesz Kisnána borlátója. 

Az események ekkor már több helyszínen zajlottak. A gyerekek ádáz zoknicsatát vívtak a várdomb tövében, a küzdelembe a hagyományőrző vitézek is bekapcsolódtak. Kevéssel arrébb sorakoztak fel érkezési sorrendben a Chrono Classic oldtimer autók Domonyvölgytől Egerig tartó túrájának résztvevői. A sokaság közelről megcsodálhatta a különleges veterán járműveket. A nagyszínpadon közben Hadzsi Dávid énekelt, harmonikán kísérve dalait. A Fabatka portán is nyüzsgés volt, egész nap népi játszótér várta a gyerekeket, de a gyermeki lélekkel megáldott felnőtteket is. A helyi termékek és a kirakodóvásár utcájában pedig nemcsak vásárolni, de ételt, italt kóstolni is lehetett.

A karcagi székhelyű Kőrössy Íjászai Egyesület egész nap folyamán fogadta a vállalkozó kedvűeket, akik megkísérelték a céltáblát eltalálni. A biztatóan próbálkozók utóbb már felfújt léggömbökre is lőhettek. Az egyesület még egy záró lövészettel örvendeztette meg a közönséget, s aztán már a vidámságé és az zenéé legyen a főszerep. A humorról a nap műsorvezetője, dr. Török Ádám, a Dumaszínház tagja gondoskodott stand-up műsorával. Zenés programként az MC Hawer és a Tekknő, utána pedig Csízik-Koncsos Duó műsora zárta a napot.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában