Szavazás

2022.10.04. 14:20

A Bükk-fennsíkon futó kerékpárút lehet a legszebb

A rengeteg nevezésből a bükki bekerült az öt legszebb közé.

M. H.

Fotó: Vajda János

Az Országos Erdészeti Egyesület augusztus végén indította el pályázatát, amelyben Magyarország legkedveltebb erdei kerékpárútját keressük. A pályázatra ismét szép számban érkeztek nevezések, amelyekből egy szakmai zsűri választotta ki végül azt az öt útvonalat, melyet internetes szavazásra bocsátottak.

Az öt egyike Heves megyei, a Bükk-fennsíkon futó Szalajka-völgy Olasz-kapu közötti kerékpárútra is lehet szavazni. Voksolni kizárólag az egyesület közösségi oldalán lehet október 8-ig.

A túra Szilvásváradról, a kerékpárkölcsönzőtől indul és a sárga kerékpáros jelet követve a Szalajka-völgyben, egy kilométer után balra fordulva a Tótfalusi völgyben megtölthetjük kulacsainkat forrásvízzel. Az első öt kilométeren már 250 méter szintkülönbséget tudhatunk magunk mögött és egy kis pihenőt beiktatva gyönyörködhetünk a Milleniumi Kilátó teraszáról elénk táruló panorámában, melyet az útvonal hosszan érint is.

Ismét nyeregbe pattanva keményen nyomni kell a pedált 3,5 kilométeren keresztül a Gerenna- várig. A pihenő itt is jól jöhet, és az időt kihasználva érdemes felkeresni az egykori vár romjait.

Túránk 12,5 kilométerénél 870 méteres magasságban megérkezünk az Olasz-kapuhoz. Az út folytatására több lehetőség is adódik, mivel itt keresztezi utunkat a piros kerékpáros jelzés. Jobbra kanyarodva Eger irányába is visszatérhetünk Szilvásváradra, ahol elkezdődik az igazi Bükk-fennsíkra jellemző sziklás-köves erdei út, egyenesen tovább pedig a Nagy-mező, Bánkút lehet úti célunk, megismerve a páratlan fennsíki formákat. Vagy akár Szilvásváradra is visszatérhetünk a már megtett úton.

Az aszfaltozott út kátyúinak nagy részét 2022 nyarán kijavították, így kényelmesebben és biztonságosabban kerékpározható a forgalom előtt útdíj ellenében megnyitott útszakasz. A túrára elektromos kerékpár használata javasolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában