Művészet

2022.10.07. 18:47

A csodálatos negyven évre kiállítással is emlékezett a Heves Megyei Népművészeti Egyesület + fotók

Számadás címmel nyílt kiállítás az egri Bartakovics Béla Közösségi Házban abból az alkalomból, hogy idén negyven éves a Heves Megyei Népművészeti Egyesület. A tárlat a BBKH Galériában október végéig tekinthető meg

S. S.

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

A Számadás című tárlat megnyitóján Farkas Attila, Eger alpolgármestere így fogalmazott: a Heves Megyei Népművészeti Egyesület egyszerre teremt értéket és őrzi meg a magyarság hagyományait. Egyszerre alkot és tudást ad át a jövendő generációinak. 

– A magyarság kulturális identitás fennmaradásához, nagyban hozzájárul az egyesület és az elmúlt negyven év munkája. Ebben rejlik véleményem szerint a szerveztük sikere – fogalmazott.

A kiállítást Beszprémy Katalin, a Népi Iparművészeti Tanácsadó Testület (NITT) elnöke nyitotta meg. Portálunknak azt mondta: a negyvenéves évforduló egy csodálatos eredmény, az egy ember életében is hosszú idő, hát még egy olyan közösség életében, ahol annyiféle ember él, gondolkozik. A közösséget életben tartani, megszólítani tagjait, az egy fantasztikusan nagy dolog. A másik nagy dolog az, hogy amilyen színvonalon dolgoznak ezek az emberek.

– A régiek hosszú évtizedes múltat tudnak maguk mögött, országos szinten is kiemelkedőek, a népművészet mesterei, népi iparművészek és példát adnak másoknak, a jövő generációjának. De itt van a jövő generációja, a fiatalok. Akik a legújabb és a legfiatalabb generációnak a tagjai. Ők azok, akik tovább viszik az egyesületi életet lelkesedésben, tudásban, emberségben. Mert talán ez a legfontosabb az emberség, ez tartja össze a közösséget, ami nem csak egy szakmai közösség, hanem egy emberi, baráti közösség is – mondta a NITT elnöke.

Szavai szerint az évtizedek azt is bebizonyították, hogy a civil élet mennyire fontos. Azt gondolja, hogy ez egyre fontosabbá válik, mert a civilek a saját érdekeiket sokkal inkább látják.

– És talán olyan időket tudunk élni, hogy ezt érvényesíteni is tudják – tette hozzá.

A kiállítás ünnepi megnyitóján Okos Tibor népzenész  működött közre.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában