Díszünnepség

2022.10.23. 15:30

A forradalomban rendíthetetlen, jellemében egyenes, harcos magyarokra emlékezett Eger polgármestere

A megyeszékhelyen – a Bazilikában tartott szentmisét követően – a Gárdonyi Géza Színház adott otthont az ünnepi megemlékezésnek. Az Egri Lenkey János Általános Iskola tanulóinak vastapsot kiváltó műsorát követően Mirkóczki Ádám, a város polgármestere mondott beszédet.

Sike Sándor

Műsor is volt a megemlékezésen

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

„Magyarnak lenni büszke gyönyörűség” – hangzott el az '56-os díszünnepségen az Egri Lenkey János Általános Iskola diákjainak műsorában, amelyet a diákok felkészítőinek szavai szerint elsősorban tisztelgésnek szánták azok előtt, akik előbbre tartották az ország sorsát, mint a magukét, akik ismeretlenül is, egymással összefogva, együtt cselekedtek mindannyiunk szabadságáért. Emlékezés volt azokra az ismert és ismeretlen hősökre, akik életüket áldozták e nemes célért. A lenkeys diákok előadását Máté Hanna és Nagy Emese Luca, a Csillag Táncstúdió növendékeinek tánca színesítette, a koreográfus Takács Dorottya volt, a forgatókönyv megálmodói: Dóra Zsuzsanna és Nagy-Kapusi Kata voltak, munkájukat Petesné Matúz Tímea és Urbánné Basa Annamária tanárnők segítették.

Ezt követően Mirkóczki Ádám mondott ünnepi beszédet. Eger polgármestere történelmi visszaemlékezésében úgy fogalmazott: lelkileg erős, hitében rendíthetetlen, jellemében egyenes, harcos magyarokat találhatunk a forradalom és szabadságharc idején. Túléltek egy második világháborút, minden testi, lelki fájdalmat, a mindennapok politikai gyötrelmeit, a kínzókamrákat, az éhezést, a betegségeket. És olyan fiatalokat neveltek, akik előbb ők maguk álltak csatasorba az októberi utcákon Budapesten és szerte az országban.

– Ha belegondolunk, hogy ma a mi generációnk egy ilyen helyzetben vajon alkalmas-e, vajon képes-e ugyanazt megtenni, ha a szükség úgy hozza, amit 1956-ban magyarok ezrei megtettek, csak remélni merem, hogy igen. Az '56-os forradalom hősei a saját életüknél jobban szerették hazájukat, nemzetüket, szeretteiket, barátaikat, országukat, mert bármit, még az életüket is képesek voltak feláldozni értük – mondta.

Az ünnepi szónoklatot követően a polgármester helyi kitüntetéseket adott át: Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a testnevelés és a sport területén végzett kiemelkedő munkájáért Pro Agria szakmai díjat adományozott Tóth Kálmán vízilabda edzőnek. Az Eger kiváló tanulója kitüntetést az Egri Városi Sportiskola birkózója, Kovács Keve Vazul vehette át.

A város közgyűlése kimagasló tanulmányi eredményéért Kiváló egri diák kitüntetésben részesítette Nagy Mátét, a Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium tanulóját. Az Eger város jó tanulója, jó sportolója elismerő címet az Andrássy György Katolikus Közgazdasági Szakgimnázium és Kollégium tanulója, Angyal Mátyás és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló Iskola diákja, Katona Korinna vehette át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában