Félreértés

2022.10.06. 07:00

Nem volt lincshangulat a faluban a halmajugrai polgármester szerint

Dr. Lakatos Rozália szerint önmagukban igazak a tények, amiket az egyik hírportál írt róluk, de ami kisejlik a cikkből, az más, mint a valóság.

Szabó István

Dr. Lakatos Rozália kiemelte, nem az ő tiszte eldönteni, történt-e lopás, ha igen, ki a tolvaj

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Az egyik országosan ismert hírportálon a napokban megjelent egy írás Halmajugráról. A cikk szerint egy súlyos beteg kislány gyógykezelésére a falubeliek által gyűjtött pénzt ellopták, majd a feltételezett tolvaj házánál, ahogy a cikk írója fogalmaz, lincshangulat alakult ki. Az ügyről kérdeztük dr. Lakatos Rozália polgármestert, aki szerint a cikket író személy meglehetősen rossz színben tüntette fel a falujukat. 

– A leírt tényeket valósak, de aki tud a sorok között olvasni, az a történteket félreértheti, ami meg is történt. Többen megkerestek már emiatt. Ami kisejlik a cikkből, az más, mint a valóság. Július elején egy öthónapos kislány megbetegedett, újra kellett éleszteni, majd Budapestre került a Bethesda Gyermekkórházba. Megkeresett a család, hogy tudnánk-e nekik segíteni a kislány létfenntartásával, gyógyulásával kapcsolatos költségek viselésében. 

 

Egy rendkívüli képviselő-testületi ülésen azonnal úgy döntöttünk, hogy a szükséges eszközöket és gépeket az önkormányzat megvásárolja. 

 

Ennek ellenére a család is elkezdett adományt gyűjteni. Amikor a kislányt hazaengedte a kórház, kiadta számára a saját, hálózatról működtethető váladékleszívó készülékét, illetve a pulzoximétert addig, amíg nem kap saját eszközöket a család. A kislány szülei azonban igen vehemensen akkumulátoros készüléket követeltek tőlünk, méghozzá azonnal, hogy levegőre, illetve kontrollra vihessék gyermeküket Budapestre. Mi azt a hivatalos információt kaptuk, hogy a készülékre engedélyt kell kérni a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől, ami két-három hét alatt intézhető el. A család viszont úgy tudta a kórháztól, hogy letét ellenében előre ki lehet váltani az eszközöket. Ebből adódott félreértés, de közben megérkezett az engedély az eszközökre. Azonnal megvásároltuk azokat, a múlt héten át is adtuk a családnak, és minden mást, amit kértek. Pluszban kifestettük a kislány szobáját, új ajtót vettünk az ingatlanra. Ennek ellenére a család sokszor úgy fogalmazott az interneten, meg a cikket megjelentető médiának is, hogy mi nem akartunk segíteni. Ez azért rosszul érintett bennünket – fogalmazott dr. Lakatos Rozália. 

 

– Augusztus végén tartotta a beteg kislány családja az otthonukban a másik gyermekük születésnapi buliját – folytatta a polgármester. – Erre meghívták a szomszéd férfit és a feleségét is, akik régóta a barátaik voltak. Ekkor, állítólag, eltűnt az általuk gyűjtött adomány, mint mondták, 250 ezer forint. Reggel meg is gyanúsították a szomszédot a lopással. Aznap este kilenc óra körül üzente a szomszédoknak egy rokonuk, ne menjenek haza, mert a házuk előtt már ott állnak vagy harmincan, és meg akarják verni őket. A feleség tőlem kért segítséget. 

 

Én sem magánemberként, sem polgármesterként nem dönthetem el, valóban történt-e lopás, s ha igen, ki a tolvaj. 

 

Felhívtuk a rendőrséget, de tettlegesség hiányában először nem jöttek ki. Közben értesítettem a közterület-felügyelőnket. Mivel ő hivatalos személy, a hívására azonnal jöttek a rendőröket, akik azt tanácsolták, jobb lenne, ha a házaspár nem menne haza egyelőre. A meggyanúsított szomszéd állította, hogy nem lopott pénzt, és haza akart menni, de polgármesterként, attól függetlenül, hogy hiszek valakinek, vagy sem, nem engedhettem meg ezt. Nyilvánvaló volt, hogy véres verekedés lehet a vége. A polgármesteri hivatal egyik folyosóján helyeztük el éjszaka a házaspárt. Hajnalban hazamentek, de már nem történt atrocitás sem akkor, sem azóta. A megjelent cikk lincshangulatról írt, ami szerintem túlzás. Emiatt is sokan bántottak bennünket. Többen úgy könyvelték el, hogy verekedés volt – összegezte dr. Lakatos Rozália.

A polgármester szerint túlzóan kiemelte a cikk a helyi drogfogyasztást. 

– Az tény, hogy Halmajugrán a legnagyobb problémát a drogfogyasztás jelenti, és a hozzá kapcsolódó, általában kis értékre elkövetett lopások. Én úgy látom, valamennyire javult a helyzet, folyamatosan egyeztetünk a rendőrséggel is. A drog nemcsak a mi községünkben van jelen van, az összes településen probléma. Igaz, nálunk jobban megmutatkozik – fogalmazott dr. Lakatos Rozália. 

A cikk azt is írta, a Mátrai Erőmű jelentős iparűzési adója révén Halmajugra költségvetése rendkívül stabil, a lakosság számos extra szociális szolgáltatást és támogatást élvez. A polgármester szerint a cikk ezzel azt sejteti, a falu olyan gazdag, hogy szinte nem tud mit kezdeni a pénzzel. 

– Valóban nincs anyagi problémája a településnek, de csak ez tudja kiegyenlíti a több mint kilencven százalékban roma lakosság alacsony jövedelméből fakadó hátrányokat. A munkanélküliség jóval kisebb ugyan, mint korábban, ám a többség munkaközvetítőn keresztül, nagyon alacsony bérért dolgozik. 

 

Az önkormányzat fizeti a lakók helyett a szennyvíz, a szemétszállítás díját, az iskolások étkeztetését, de a kollégiumban lakó továbbtanulókét is. 

 

A közép- és felsőfokú oktatásban részt vevők négyes átlag felett havi ösztöndíjat kapnak. Mi nem segélyre szeretnénk kiosztani a pénzt, hanem ösztönözni főleg a gyerekeket és a fiatalokat a továbbtanulásra. Az a vágyunk, hogy Halmajugrára szeressenek és merjenek bejönni mások. A múltban nagyon rossz hírünket vitték, és a nemrég megjelenthez hasonló cikkek sem tesznek jót a falunak. Pedig akik már mostanában érkeznek hozzánk, szinte mind azt mondják, hogy tiszta és szép a településünk – összegezte dr. Lakatos Rozália.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában