Aradi vértanúk

2022.10.05. 12:57

A Heves megyéhez kapcsolódó aradi vértanúk kultuszáról is szó esett a Berzében + fotók

Történészek, egyetemi tanárok, akadémiai doktorok tartottak előadásokat a gyöngyösi gimnázium diákjainak és tanáraiknak.

Sz. Sz. I.

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Immár közel három évtizedes hagyomány, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc vértanúinak tiszteletére a gyöngyösi Berze Nagy János Gimnáziumban konferenciát rendeznek neves történészek részvételével. A szerdán 29. alkalommal rendezett eseményt az iskola könyvtárában dr. Czinder Péter igazgató nyitotta meg, köszöntve az előadókat és a nagy számban érdeklődő diákokat. Hajagos József történész, a gimnázium tanára érdeklődésünkre elmondta, hogy idén is nívós előadások gyarapították a diákok ismereteit, színvonalassá téve az aradi vértanúkra való emlékezést.

– Dr. Hermann Róbert történész, egyetemi tanár, az Magyar Tudományos Akadémia (MTA) doktora, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese Görgey Artúr és az aradi vértanúk kapcsolatáról beszélt, dr. Bona Gábor történész, az MTA doktora, nyugalmazott professzor pedig a Besorozott honvédtisztek sorsa a császári hadseregben címmel tartott előadást. Utána következett dr. Csikány Tamás hadtörténész, az MTA doktora, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos rektorhelyettese, aki Vécsey igazságáról beszélt, majd dr. Pelyach István történész, a Szegedi Egyetem tanára, az Országgyűlési Múzeum munkatársa Egy nemzet emlékezete - A Kossuth-kultusz címmel tartott előadást. Dr. Zakar Péter történész, az MTA doktora, a Szegedi Egyetem tanára, rektorhelyettese témája az Aradi Ereklyemúzeum története volt, dr. Kedves Gyuláé pedig, aki történész, muzeológus, az Országgyűlési Múzeum főtanácsosa, a vértanú kultusz formálódása és az ereklyetisztelet. Jómagam a Heves megyéhez kapcsolódó vértanúk helyi kultuszáról és emlékhelyeiről szóltam – foglalta össze a nap eseményeit Hajagos József.






 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában