Interjú

2022.10.04. 15:40

A kiegyensúlyozott gazdálkodásnál is takarékoskodni kell

Füzesabony Múlt héten ülésezett a képviselő-testület. A fórumról Nagy Csaba polgármestert kérdeztük. A városvezető szerint a legfontosabb megállapítás az volt, hogy a város gazdálkodása kiegyensúlyozott.

Sike Sándor

Nagy Csaba Füzesabony polgármester

Forrás: Berán Dániel /Heves Megyei Hírlap

– Több, költségvetéssel összefüggő napirendet tárgyaltak az idei költségvetési rendeletről, a tavalyi beszámolójáról. Az energiaárak megugrása idején mire jutottak? 
– Jól állnak energetikai szempontból a városi közintézményeink. Ez az egyik legfontosabb megállapítás is megfogalmazódott az önkormányzati ülésen. Látszik az intézményeink tevékenységén, hogy törekszenek a takarékosságra. A testületi ülésen is elmondtam, hogy mindezek mellett takarékossági tervet kell készítenünk. Szerencsére tehetjük ezt olyan körülmények között, amikor a számok azt mutatják: Füzesabony gazdálkodása stabil, tartalékokkal rendelkezünk. 


– Megvitatták a város gazdálkodásának féléves beszámolóját. Mit tükröznek a számok? 
– A legfontosabb konklúzió, hogy kiegyensúlyozott a város költségvetése, jól alakulnak a bevételek és a kiadások. A bevételi és kiadási főösszeg meghaladja a hárommilliárd 245 millió forintot, a június 30-i módosításokkal a hárommilliárd 338 millió forintot. 


– Szó esett a szociális ellátások díjairól, a város tűz- és katasztrófavédelmi helyzetéről szóló beszámolót is meghallgatták. Mit állapítottak meg? 
– A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai számoltak be váro­sunk tűz- és katasztrófavédelmi helyzetéről, ami az elhangzottak tükrében jónak mondható. Megállapították, hogy a települést érintő fő veszélyeztetési tényező az M3-as autópálya, illetve árvízveszély szempontjából a Laskó-patak. A szociális ellátások térítési díjairól is szó volt. Arról határoztunk, hogy a magas üzemanyagárak miatt 150 forintos kiszállítási díjat vezetünk be. A helyi közétkeztetést ellátó Hungast Vital Kft. áremelés-engedélyezési kérését is elfogadtuk, így 10 százalékkal nőnek az árak. Ez a közétkeztetésben részt vevők kevesebb mint harmadát érinti, 70 százalékuk ingyenesen vagy kedvezményesen étkezik. 


– Egyszer már megvitatták, most mégis újra napirenden volt az északi városrészre tervezett új bölcsőde építéséhez szükséges költségnövekmény kérése. Miért az ismétlés? 
– Korábban, amikor a közbeszerzésen elfogadott legalacsonyabb ajánlat is magasabb volt, mint a rendelkezésre álló összeg, megszavazta a testület a pluszforrás – 73 millió forint – igénylését, ám az államkincstár átcsoportosítást kért, így újra ráemelési kérelmet kell benyújtanunk. Ezért tárgyaltuk újra a kérdést. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában