Országos Könyvtári Napok

2022.10.01. 10:50

Akciókkal, érdekes programokkal várják Hatvanban a könyvek kedvelőit

A hatvani Ady Endre Könyvtárban is készülnek az Országos Könyvtári Napokra. Remek programokat kínálna az érdeklődőknek.

F. V. E.

Esély – Egyenlőség – Könyvtár, e hármas szlogen jegyében indul a programsorozat a hatvani Ady Endre Könyvtárban – tájékoztatta portálunkat Varga Zsuzsa megbízott az igazgató. 

Az október 3. és 9. közötti időszakban elengedik a késedelmi díjat mindazoknak, akik visszaviszik a lejárt határidejű könyveiket, sőt egész héten bárki ingyenesen iratkozhat be a könyvtárba.

Kedden, október 4-én délelőtt 10 órától Csapody Kinga író, tanár, a Manó Könyvek főszerkesztője, a Menő Könyvek Kiadó vezetője lesz a vendégük, aki pályaválasztás előtt álló általános iskolásokkal beszélget majd könyvekről, a könyvkiadásról, és mindarról, ami őket foglalkoztatja. Délután 2 órától ő faggatja majd Nyáry Luca budapesti slammert és írót, aki fiatal kora ellenére már évek óta része a magyar irodalmi közegnek. Fiatalon, 17 évesen írta meg első regényét Vigyázat Törékeny! címmel, s egy évvel később jelent meg a fenti kiadó gondozásában. Luca a gimnazista korosztályt megszólítva beszél majd a felnőtté válásról, a személyes gyászról, a szülő-gyerek kapcsolatról, identitáskeresésről, valamint a költészetről, a mentális egészségről és a karrierindításról.

Október 5-én 17 órától Esély az állatoknak! – jegyében Rudas Aranka, a hatvani Kutyaszív Alapítvány vezetője beszél a felelős állattartásról, az örökbefogadás fontosságáról, s nem utolsósorban a helyi „állati-közállapotokról”.

Csütörtökön reggel 9-től újra indul a Kattints bátran! című, hét foglalkozásból álló tanfolyam, ahol az idősebb korosztály merülhet el a digitális világ rejtelmeiben. A számítógép bekapcsolásától a biztonságos internetezésig számos gyakorlati tudnivalóra tehetnek szert a résztvevők, és mindezt ingyenesen biztosítják a számukra. A tanfolyamhoz előzetes regisztráció szükséges a könyvárban. Délután 5 órától pedig Gyógyító növények címmel Debreceni Tamásné Alexa, az Egészség Liget Biobolt vezetője kalauzolja el az érdeklődőket a gyógynövények világába. Háromféle gyógytea kóstolásával egészségmegőrző tanácsokat is kaphatnak a beköszöntő hidegebb hónapokra való tekintettel.

Október 9-én Könyves Vasárnap lesz reggel 8-tól 12 óráig. Ekkor bárki szabadon kereshet a gyűjteményeikben a könyvtáros kollégák segítségével. Ezen kívül a Barangoló Kulturális Egyesülettel karöltve az óvodásokat és a kisiskolásokat is várják 10 és 12 óra között a Pompás Napok című népmesés interaktív foglalkozásra.

A könyvtárban két tárlat is megtekinthető, az egyik Szabó Magda író emlékkiállítása, amely bemutatja az Abigél írójának fordulatokban bővelkedő életét. A másik Perei Zoltán képzőművész előtt tiszteleg, aki majd háromezer darabos életművét halála előtt a hatvani könyvtárnak adományozta. Ebből válogatták a falra helyezett műveket, miközben minden nap 15 és 16 óra között tárlatvezetést is tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában