Rendhagyó

2022.10.06. 16:40

Az egri Líceumban kiderült, hogy miként jön az okostelefon és az internet a középkori életformához

A középkorban is ugyanúgy meg kellett teremteni az életfeltételeket, mint ma, csak akkor még nem volt okostelefon. Egyebek között ez is elhangzott azon a tárlatnyitón, amely a Líceum második emeletén nyílt csütörtökön délután és október 26-ig tekinthető meg.

S. S.

Rendhagyó tárlatvezetés a középkori Magyarország mindennapjaiban

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Történelemtudományi Intézete ad otthont az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Bölcsészettudományi Központ, „Lendület” Középkori Magyar Gazdaságtörténet Kutatócsoport munkája keretében készült Mindennapi élet a középkori Magyarországon című tablókiállításnak.

A Líceum 322. terme előtt Weisz Boglárka, a kutatócsoport vezetője tartott rendhagyó tárlatvezetést az érdeklődőknek. A program kezdete előtt a szakember portálunknak elmondta: maga a kiállítás ötlete két évvel ezelőtt született, azzal a céllal, hogy a középiskolai diákok számára közelebb hozzák a középkort.
– Az az ember, aki a középkorban élt, éppen olyan problémákkal küzdött, mint a ma embere, éppen csak az a különbség, hogy akkor nem volt okostelefon, vagy internet, de mindent megoldottak, amit a ma gyermeke is megold – fogalmazott Weisz Boglárka.

Sokan voltak kíváncsiak a különleges bemutatóra
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Elmondása szerint arra törekedtek, hogy olyan tablókat hozzanak létre, amelyek közérthetőek, olyan képek legyenek, amelyek nagyon jól illusztrálnak, ugyanakkor a kép melletti leírás egy hosszabb szöveg, ami elmagyarázza, hogy azon az adott képen mi látható.

– A vándorkiállítás 2022 tavaszán indult el, több középiskolában járt, de megfordult múzeumban, vidéki művelődési házban, és tervezzük, hogy további iskolákat keresünk fel – mondta a kutatócsoport vezetője.

Az október utolsó hetéig megtekinthető kiállítás tablói az oktatástól, a gasztronómián, a lakó- és kereskedelmi tereken át a pénzverésig nyújt betekintést a középkori ember hétköznapjaiba, s a Líceum 2. emeleti folyosóján szabadon megtekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában