Kegyelet

2022.10.17. 20:00

Az urnás temetkezésnek megyeszerte megkérik az árát

A temetkezési költségek emelkedése miatt megyénkben is egyre több településen igénylik a hamvasztásos eljárást. Sok helységben építenek urnafalakat a bővülő igények miatt. Ezek ára sem olcsó manapság.

Barta Katalin

Az urnás temetkezés is egyre több pénzbe kerül

Forrás: Shutterstock

A hagyományos koporsós temetés manapság több százezer forintra rúghat, épp ezért sokan a hamvasztás mellett döntenek, amikor szerettüknek végső búcsút mondanak. A megyei települések temetőiben szinte mindenütt megtalálhatók az urnafalak, s ezekre egyre nagyobb az igény. 

Sirokban jelenleg egy urnafal található, ahol huszonnégy helyet alakítottak ki. Gondolkodtak a bővítésen is, de egyelőre elhalasztották ennek kivitelezését. Tuza Gábor polgármester azt mondja, tapasztalataik szerint egyre inkább az a gyakorlat a családokban, hogy a már meglévő, előre megváltott sírhelyekbe helyezik az elhunyt rokonok hamvait. Itt 25 évre válthatják meg előre a helyeket húszezer forintért. Aki szeretné ezekbe helyezni a hamvakat, néhány ezer forint kiegészítést fizet.

A kiadásokat tekintve Bükkszenterzsébeten is ez a gyakorlat.  A faluban is egyre nagyobb az igény az urnás elhelyezésre. A jelenlegi urnafalban húsz helyet alakítottak ki, de hamarosan újabb hasonló létesítményt építenek – tudtuk meg Ortó Szilárd polgármestertől.  Itt is terjed a gyakorlat, miszerint az előre megváltott, régebbi síremlékekbe helyezik a hamvakat. Ezért nem kérnek külön pénzt. Feltehetően a temetkezési költségek drasztikus drágulása miatt mára jóval többen választják a hamvasztást, mint a hagyományos, koporsós temetési szertartást. 

A napokban számoltunk be arról, hogy Lőrinciben idén április végén állították fel a temető bejáratához közel az új urnafalkert első elemét, amiben – ha a két-, illetve háromhelyes kazetták mindegyike kihasznált – csaknem kilencven elhunyt fér el. Kialakították a helyet a bővítésre, valamint a megvilágításra is. A fedőlapokon lehetőség nyílik feszület és az elhunyt fényképének a kihelyezésére is. Egy hónappal később, májusban a képviselő-testület döntött a díjszabásról is. A negyvenszer 40 centiméteres 200 ezer, a szokásosnál kisebb urnahelyes kazettáért 300 ezer, a hatvanszor 40 centis, három urnát befogadó fakkért pedig 350 ezer forintot kell leróni, 25 év elteltével pedig meg kell váltani az urnahelyet. Ha valaki előre szeretne élni a kegyeleti szolgáltatás igénybevételével, azaz az urnahely megváltásával, a vételár ötszörösét, vagyis mérettől függően 1,5–1,75 millió forintot kell kifizetnie. A településen sokan adtak hangot azon véleményüknek, hogy ezek az árak elfogadhatatlanok.

Pétervásárán az emelkedő igények miatt idén novemberben adját az újabb huszonnégy kazettás urnafalat. Eged István polgármester tájékoztatása szerint az elmúlt években is folyamatosan nőtt az igény e temetkezési formára. A városban idén tekintették át a díjszabást, s úgy döntöttek, hogy  augusztus 1-jétől drágább lesz a sírhelyek megváltása a pétervásárai önkormányzat által fenntartott temetőben. Az árak hét éve nem változtak.

A grémium az érvényben lévő sírhelymegváltási díjtételeket utoljára 2015 elején emelte a jelenlegi szintre. Akkor vezették be a régi sírhelyek kedvezményes újraváltását, amelynek rendezésére több év türelmi időt biztosított a helyhatóság.

Az idevágó  törvény szerint a köztemetőkre vonatkozó díjak mértékét évente felül kell vizsgálni, ám az utóbbi években erre nem volt lehetőség. A veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló törvény úgy rendelkezett, hogy idén június 30-ig díjat nem emelhettek, illetve újat nem vezethettek be.

A díjakról a települések honlapján tájékozódhatnak 
Pétervásárán az árajánlatok alapján a képviselő-testület úgy döntött, hogy az új urnahelyek bekerülési költsége a jövőben beépül a megváltási díjba, amelynek az összege 90 ezer forint ez év augusztus 1-jétől. A régi urnahelyek újraváltása ezen túl egységesen 25 ezer forintra  emelkedik. A városban 2020-ban harminc temetés történt. Ebből tizennégy koporsós, tizenhat urnás, három elhunyt hamvait pedig hazavitték a hozzátartozók. Egy év elteltével már harmincötre nőtt az elhunytak száma. Ebben az évben tizenkét koporsós és huszonhárom urnás szertartást tartottak. Mindebből jól érzékelhető a temetkezési trend változása. A temetkezési díjszabások alakulásáról a települések honlapján, illetve a polgármesteri  hivatalokban tájékozódhatnak részletesebben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában