Temetkezés

2022.10.12. 07:00

Drágállják a lőrinciek az új urnasír árát, nem tudják megfizetni

Noha majdnem fél évvel ezelőtti döntésről van szó, Lőrinciben a helyi sajtóban ezekben a napokban jelentek meg a temetői új urnafal árai, s a lakosság jelentős részét felháborította az összeg mértéke.

Tari Ottó

A fedőlapok egyetlen felirata mögött sincsenek halottak, csak mintaként szolgálnak

Forrás: Tari Ottó/Heves Megyei Hírlap

Április végén állították fel a temető bejáratához közel az új urnafalkert első elemét, amiben – ha a két-, illetve háromhelyes kazetták mindegyike kihasznált – csaknem kilencven elhunyt fér el. Kialakították a helyet a bővítésre, valamint a megvilágításra is. A fedőlapokon lehetőség nyílik feszület és az elhunyt fényképének a kihelyezésére is.

Egy hónappal később, májusban a képviselő-testület döntött a díjszabásról is. A negyvenszer 40 centiméteres 200 ezer, a szokásosnál kisebb urnahelyes kazettáért 300 ezer, a hatvanszor 40 centis, három urnát befogadó fakkért pedig 350 ezer forintot kell leróni, 25 év elteltével pedig meg kell váltani az urnahelyet. Ha valaki előre szeretne élni a kegyeleti szolgáltatás igénybevételével, azaz az urnahely megváltásával, a vételár ötszörösét, vagyis mérettől függően 1,5–1,75 millió forintot kell kifizetnie.

Noha a közösségi médiában egyes helyeken már akkoriban is megjelentek az erről szóló híradások, az információ abban az időben még „nem verte ki a biztosítékot”. Erre csak a napokban került sor, amikor az önkormányzat lapjában is közzétették az árakat. „Ez nem normális, de az sem, aki ezt elfogadta vagy megszavazta” – adott hangot sarkalatos véleményének az egyik felháborodott kommentelő. Egy másik szerint „már meghalni sem szabad. Ennyi lassan az élőkre sincs, nemhogy szeretteinket el tudjuk méltósággal temetni” – írta. Van, aki szerint ezek az összegek a főváros neves temetőinek az áraival vetekednek, s akad olyan helybeli is, aki úgy tudja, ennyi pénzért egy kisebbfajta telket is lehet vásárolni a környéken. Olvashatók továbbá a közösségi médiában az említetteknél kevésbé szalonképes, minden esetben névvel vállalt vélemények is, amelyek közlésétől azonban eltekintünk.

Az új temetkezési hely kialakítása egyébként nem volt olcsó: az alatta lévő 270 négyzetméteres terület előkészítése, térkövezése, megvilágítása több, mint hétmillió forintba került, s csaknem ugyanannyit kóstál maga az urnafal is. Ha minden hely betelik, a fenti árakkal az önkormányzat bevétele falanként csaknem 12 millió forint lenne. Azért a feltételes mód, mert az eltelt hónapokban egyetlen urnahelyet sem sikerült eladni. Az árak kialakításánál a döntéshozók azt is figyelembe vették, hogy az ásott sírhelyek megváltása ugyancsak az ötszöröse az eredeti árnak. Más kérdés, hogy a bővítésre kialakított területet – látva a kedvezőtlen fogadtatást – egy ideig feltehetően nem használják ki, legfeljebb majd csak akkor, ha a mostani urnahelyek megtelnek. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában