Könyvbemutató

2022.10.30. 18:39

Egri csillagok négyszer: halála évfordulóján mutatták be Gárdonyi nagy könyvét + fotók

Egy kötetben olvasható immár az Egri Csillagoknak az író életében kiadott négy változata.

Sz. Sz. I.

Egy kötetben minden változat

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Vasárnap az egri városháza dísztermében került sor Gárdonyi Géza: (Az) Egri csillagok – a Nagy Nagy Könyv elnevezésű kötetbemutatóra a szerző halálának századik évfordulója napján. A friss kiadvány révén a Gárdonyi Géza életében megjelent négy kiadás szövegváltozatait immár egy kötetben ismerheti meg a nagyközönség. A könyvbemutatón elhangzott, hogy a Bródy Sándor Könyvtár és a Dobó István Vármúzeum közös kiadásában megjelent mű arra ad lehetőséget az olvasónak, hogy lássa, hogyan formálta Gárdonyi Géza kiadásról kiadásra a regényt. Nagy János Ádám Gárdonyi-kutató kiemelte, a bizonyos eltérések ellenére is remekmű mind a négy változat, amelyeket mondatról mondatra összehasonlított a könyv mintegy ötven lektora. 

Keller Péter, Gárdonyi Géza dédunokája, aki maga is kutatja neves felmenője munkásságát, megköszönte az egrieknek a Gárdonyi kultusz ápolását.

– A dédnagyapám nem másoknak akart megfelelni, ő a maga útját járta. Az értékrendjének az alappillérei a határozottság, a szorgalom, a rend és Jézus követése volt. A Krisztus követése a tökéletesedésben mutatkozott meg nála, ez az írásaiban a tökéletesítésben jelentkezett. Regényeiben a változtatások nem javítások voltak, hanem tökéletesítések – hangsúlyozta Keller Péter.

Nagy érdeklődés övezte a bemutatót
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában