Pókinvázió

2022.10.07. 15:37

Fájdalmas a harapásuk, de védettek a Tarnazsadányban riadalmat okozó pókok

M. H.

A pokoli cselőpókok családjába tartozik. Harapása fájdalmas. Védett!

Forrás: Beküldött fotó

– A tarnazsadányi lakosság körében aggodalmat okozó pókokkal kapcsolatban a Heves Megyei Kormányhivatal felhívja a figyelmet, hogy a beküldött fényképeken látható pókfélék veszélytelenek az emberre, pusztításuk indokolatlan. A szongáriai és a pokoli cselőpók a farkaspókfélék családjába tartozik, jelenleg is tart a párzási időszakuk, ezért most gyakrabban lehet találkozni – elsősorban a párkereső hímek – egyedeivel. Védett állatok, elpusztításuk tilos – közölte kérdésünkre a kormányhivatal. 

Ahogy arról korábban írtunk Tarnazsadány önkormányzata a község Facebook oldalán arról tájékoztatott, hogy a település közepén lévő tó környezetében lakók jelzéssel éltek újonnan megjelenő pókok jelenlétéről, amelyek a lakóházak udvarán, de még egyes lakóházakban is előfordultak – erről adtunk hírt a napokban. Koczka Ferenc, polgármester a lakók ijedtsége miatt a kormányhivatal természetvédelmi osztályához fordult. Portálunk is megkérdezte őket, milyen fajról lehet szó. 

A megyei kormányhivatal szakemberei válaszukban leírták, a képeken továbbá kérges kövipók és darázspók egyedei láthatók. Ezek a fajok is veszélytelenek az emberre, ugyanakkor sok ízeltlábút – a darázspókok poloskákat is – zsákmányolnak környezetünkben.
– Az épületbe bejutott pókot ne vegyük kézbe – a farkaspókfélék harapása a darázscsípéshez hasonlóan fájdalmas lehet –, kilakoltatására a legegyszerűbb módszer, ha egy poharat, vagy műanyag edényt borítunk rá és kártyalap, papírlap alácsúsztatása után elengedjük a kertben, vagy a közeli árokban, füves területen – tették hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában