Környezettudatosság

2022.10.05. 09:36

Gorillákon, csimpánzokon is segíthetünk az egri könyvtárban, ha leadjuk már nem használt mobiltelefonjainkat

A Bródy Sándor Könyvtár környezettudatos intézmény, ezért október 4-én útjára indítják a mobiltelefon gyűjtő kampányukat a Jane Goodall Intézet, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület „Passzold vissza Tesó!” programjához kapcsolódva.

F. V. E.

Őket menthetjük meg, ha kihasználjuk a könyvtár nyújtotta lehetőségeket

Forrás: Shutterstock

– Célunk, hogy minél több használhatatlanná vált mobiltelefont, fülhallgatót, töltőt, tabletet, GPS-t visszagyűjtsünk, s olyan helyre továbbítsuk, ahol megtörténik az újrahasznosításuk – mondta el portálunknak Szécsényi Orsolya, az intézmény könyvtárosa. 

Talán nem is gondolnánk, de a használt készülékek kincset rejtenek, egyebek között 17 féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok, úgy mint a gorillák, bonobók és csimpánzok élőhelyét, fennmaradását, valamint a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. 

– Ezt a folyamatot szeretnénk megfékezni, ha ugyanis a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökken majd. Az eszközök zárt rendszeren keresztül jutnak el az újrahasznosítás helyére, erre a gyűjtőpontokon is fokozott figyelmet fordítunk. A zárt dobozokban összegyűlt adatmentes, használt telefonokat az Inter-Metal Recycling Kft. veszi át újrahasznosításra, majd egy zárt láncolaton keresztül feldolgozzák, vagyis senki sem tudja így eltulajdonítani sem a készülékeket, sem az esetlegesen rajtuk maradt adatokat. A könnyebb elérhetőség érdekében könyvtárunk összes telephelyén felállítunk gyűjtő dobozokat – ismertette.

A kezdeményezés mottója dr. Jane Goodall-tól származik: „Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért, hogy jobb legyen a világ.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában