Konfliktus

2022.10.22. 16:20

Gyászszalagot kötött a Mi Hazánk Munkács egri fájára

Meg akarják szakítani a testvérvárosi kapcsolatot a turul miatt.

Sz. M. L.

– Felkerült a Mi Hazánk Mozgalom gyászszalagja a munkácsiak által ültetett fára – tájékoztatta portálunkat Bognár Ignácz, a mozgalom egri elnöke. Mint ahogy arról korábban már beszámoltunk, a mozgalom nehezményezte, hogy a háborús helyzet közepette a munkácsi városvezetés ledöntötte a várárokba a helyi turulszobrot az elmúlt héten, hazánk jelképe helyére ukrán jelképet szánnak. Szerintük ez jelenleg, amikor óriási forrásokkal támogatja hazánk az ukrajnai menekülteket, nagyon elítélendő lépés.

Bognár Ignác és dr. Pápai Ákos a strandfürdőnél lévő fánál Fotó: Beküldött

– Ezzel gyakorlatilag hadat üzentek az országnak – mondta Bognár Ignác szerdán. – Munkács Eger egyik testvérvárosa. Erre méltatlanná vált, függesszük fel ezt a kapcsolatot, míg vissza nem kerül a helyére a turul, vagy újra magyar föld nem lesz Kárpátalja – mondta. Hozzátette, kezdeményezik ezt a közgyűlésnél.

Dr. Pápai Ákos, a mozgalom megyei elnöke szerint elképesztő, hogy Ukrajnának most, az oroszokkal vívott táború közepén a legfontosabb dolog egy magyar jelkép eltávolítása.

 

– Miközben a menekülteket etetjük, itatjuk és ingyen utaztatjuk. A kárpátaljai iskolákba, ó-ukrajnai diákokat fogadtak be, oktatást biztosítanak a belső ukrajnai gyerekeknek. Ezeket egyházaink és az állam is finanszírozza. Ezek után nehezen értelmezhető a turulszobor ledöntése. Úgy tudjuk, az a cél, hogy a magyar kulturális emlékeket idéző szobor helyére, egy óriási ukrán jelképet helyeznek. Felháborító és visszataszító – fogalmazott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában