Lehetőség

2022.10.08. 14:05

Hatalmas a lakossági igény a tűzifára, aki jogosult, időben megkapja az Egererdő szerint

Folyamatos a tűzifa termelése és kiszállítása az Egererdőnél – tudatta portálunkkal Dobre-Kecsmár Csaba. A részvénytársaság vezérigazgatója elmondta: ütemezetten halad a lakossági tűzifaigény kiszolgálása. Az erdőn több tucat brigád dolgozik, hogy időben, minden családhoz eljuthasson az otthon melegét adó megújuló energiaforrás.

S. S.

Mindenki hozzájuthat a tűzofához

Forrás: Vígh Ilona/Egererdő Zrt.

Dobre-Kecsmár Csaba emlékeztetett arra, hogy a kormány energia veszélyhelyzetet hirdetett, melynek egyik intézkedése a szeptember 18-ától igényelhető hatósági áras tűzifa alapanyag biztosítása. A rendelet részletszabályai szerint minden arra jogosult háztartás összesen 10 erdei köbméter tűzifát igényelhet télre, előzetes regisztrációval.  Annak részleteit, hogy ki, hol és mire jogosult a kormany.hu és az Egererdő Zrt. honlapján is megtalálhatják az érdeklődők.

Hatalmas a lakossági igény - jelentette ki a vezérigazgató, aki közölte, hogy eddig csaknem 4200 regisztrációt fogadtak. A jelentős mértékű érdeklődés mind az adminisztratív ügyintézést, mind a fakitermelési, szállítási kapacitásaikat leterhelték. Bár nagy próbatétel előtt áll az erdészeti vállalat, mégis megnyugtató, hogy a fakitermelés jó ütemben halad és a szállítási kapacitások is növekedtek.

– Kérjük a lakosság türelmét és biztosítunk mindenkit arról, hogy a programban regisztráltak garantáltan a rendeletben meghatározott bruttó 30 ezer forint/m3-es hatósági áron jutnak hozzá a társaságunknál jellemző kemény lombos tűzifához – tette hozzá. 

A vezérigazgató szavai szerint tapasztalataik szerint az erdőgazdaság működési területéről a programba jelentkezők 70-80 százaléka már rendelkezik az idei fűtési szezonra betárolt tüzelővel, hiszen a tűzifa iránti lakossági kereslet az ukrán-orosz konfliktus kitörése óta rendkívül magas, az erdőgazdaság már a hatósági áras program kihirdetése előtt mintegy 80 ezer köbméter tűzifát értékesített a lakosságnak közvetlenül, vagy viszonteladókon keresztül. 

A napokban elindult a kormány által meghirdetett, a legrászorultabbak téli tüzelőhöz jutását segítő szociális tűzifa program is, melynek keretében az Egererdő Zrt mintegy 90 önkormányzattal együttműködve, megközelítően 14 ezer m3 tűzifát biztosít. A fenntartható erdőgazdálkodást végző gazdasági társaság – az erdőtervi előírásokat betartva – a természetvédelmi kezelő Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal és az illetékes erdészeti hatósággal egyeztetve és együttműködve végzi a fakitermeléseket, az erdőtörvényben és erdőtervekben szabályozott fakitermelési lehetőségek keretein belül – tudtuk meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában