Népművészet

2022.10.24. 12:26

Hazavitte kincseit Fedémesre a palóc angyal

B. K.

Emlékezetes ünnep volt a fedémesi, pénteki délután a palócság életében is

Forrás: Facebook

Divat a Hagyomány - Hazafelé! - címmel nyílt kiállítás a napokban, Fedémesen Berzeviczy-Fehér Jánosné Csokonai-díjas népművész, az elmúlt negyven évben készült legszebb viseleteiből, újragondolt ruháiból. Az egri alkotó vallja, hogy a kis mátrai faluból  hozta mindazt a tisztaságot, egyszerűséget, a gazdag motívumkincset, amelyet munkássága alatt beleálmodott kézimunkáiba, csodálatos ruháiba.

A szülőházban rendezte be azt a kiállítást, amelyen e különleges darabok idén november 30-ig tekinthetnek meg az érdeklődők, előzetes egyeztetést követően. 

A családias hangulatú megnyitón rengetegen megjelentek. Eljöttek pályatársai, tisztelői és természetesen családjának minden tagja.   

A rendezvényről egy rövid összegzés is olvasható a művész Facebook oldalán. Úgy fogalmaz: Hazafelé, mert minden út hazafelé visz és végül mindenki haza talál. A "divat a hagyomány" is visszatért oda, ahonnan elindult Fedémesre, a szülői házba. A szülői ház újra megtelt élettel, a múltból gyökerező palócviseleteim új életre keltek, most haza találtak, együtt vannak, a nagy álmom teljesült! Köszönöm Mindenkinek aki eljött!  Különleges nap volt nem csak nekem, hanem mindazoknak akik ott voltak.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában