Járőrgyakorlat

2022.10.13. 17:25

Helikopterrel érkezett a német parancsnok Egerbaktára + fotók

Járőrgyakorlattal folytatódott az MH Béketámogató Kiképző Központ által szervezett 41. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam Egerbaktán.

Tóthpál Zoltán

A hallgatók nagy lelkesedéssel teljesítették a feladatokat

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A terep ismerős, de a gyakorlat ezúttal rendhagyó volt abból a szempontból, hogy először tekintette meg egy partnerszervezet vezetője, Werner Klaffus, a Német Fegyveres Erők ENSZ Kiképző Központjának parancsnoka, aki helikopterrel érkezett a helyszínre. Az ezredes tájékoztatást kapott a beállított szituációkról, majd megtekintette, hogyan oldják meg a feladatokat a béke leendő követei. Bizonyára nem csalódott, hiszen az csapatok láthatóan nagy odaadással, profizmussal és elszántsággal oldották meg a feladatokat.  

Asztalos Lajos őrnagy, tanfolyamigazgató a portálunknak arról beszélt, hogy a képzés tíz nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött még október elején a szolnoki központban. A háromhetes tanfolyam tizenkilenc résztvevője közül tizenöten külföldről érkeztek: találkoztunk ezúttal lett, azeri, szlovák és pakisztáni hallgatóval is, a magyar felkészülőket tekintve pedig három katona és egy kormánytisztviselő vesz részt a kurzuson.

A felkészülőkből összeállított négy gyalogjárőr-csoportnak a legkülönfélébb helyzetekben kellett helytállniuk, miközben csaknem húsz kilométeres távot teljesítettek verőfényes napsütésben, igazi indián nyár kellős közepén. A hallgatók egyebek mellett megfigyelőpontot működtettek, információkat gyűjtöttek a helyi lakosságtól, illegális ellenőrző ponton is megpróbáltak átjutni, valamint a helyi sajtó folyamatos zaklatása mellett egy aknarobbanásban súlyosan megsérült embert is el kellett látniuk.

– Ezúttal is nagyon realisztikus gyakorlatokat végeztünk el és úgy gondolom, hogy rendkívül sok új tapasztalattal gazdagodtunk. Véleményem szerint egy ENSZ békefenntartónál a legfontosabb, hogy megtalálja a probléma forrását, és a saját eszközeivel, fegyvertelenül igyekezzen azt megoldani. Teljesen más helyzetben vagyunk, mint a fegyveres katonák – mondta el portálunknak Szentes Gábor alezredes, a Magyar Honvédség Parancsnokságától.

A képzés első hetében a hallgatók elsősorban elméleti, például járőrözéshez, bejelentések kivizsgálásához, információgyűjtéshez köthető foglalkozásokon vettek részt. Megismerkedtek az ENSZ békefenntartó tevékenységeinek alapjaival, a missziók megalakításának folyamatával és a műveletekben résztvevő szervezetek feladataival. Mindemellett persze felfrissítették egészségügyi ismereteiket és részt vettek médiakezelési foglalkozáson is.

A majdnem egész napos gyakorlat után a jövő héten még helikopteres légi felderítés vár a hallgatókra, akik kétnapos zárógyakorlaton adnak majd számot megszerzett tudásukról.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában