2022.10.10. 18:43
Ilyet se hallottál még: levesbefőttet készítenek az istenmezejei jurtában
A pazarlásmentes élet kialakítása kulcsfontosságúvá vált napjainkban és egyre többen eszmélnek rá arra, hogy lehetne ezt még jobban is csinálni. Rozgics-Kiss Anita és családja mindenki számára példaként szolgál e téren, ugyanis az asztalukra kizárólag olyan finomság kerül, amely a fenntarthatóság szellemében készült, annak teljes mértékben megfelel.
Több éve már annak, hogy Pest megyéből szinte a semmi közepére költözött a Rozgics család: egy Istenmezeje külterületéhez tartozó, a falutól kijjebb eső földterületen állítottak jurtát, hogy ott mindenkitől távol, háborítatlan körülmények között tölthessék mindennapjaikat.
– Úgy hiszem, öngondoskodásból és alkalmazkodásból jól teljesítünk – írta Rozgics-Kiss Anita a Családmesék egy jurtából című közösségi oldalon, ahol nem csak dokumentálja életük fontos mozzanatait, de egyúttal ösztönöz is arra, hogy visszataláljunk a természethez, a természetességhez ebben a folyton rohanó világban. A négygyermekes anyuka ezalatt az egészséges táplálkozás kérdését is érti, így számos recepttel rukkol elő, amelyet a több mint kilencezres követő tábor szívesen fogad.
Legutóbbi bejegyzésében egy igazi különlegességet, a levesbefőttet állítja a középpontba.
– Idén lemondtunk a fagyasztóláda jelentette luxusról is. Azt a néhány dolgot, amit eddig idő hiányában fagyasztva tároltunk – sok esetben újabb megoldandó feladatot gyártva – most üvegekbe főztük be. Így készült a levesbefőtt is – osztotta meg Anita.
A levesbefőtt egy barátjuk, Szabóné Láda Éva receptje alapján készül az istenmezejei jurtában
– Az üvegek aljára petrezselyemzöldet, zellerlevelet teszek, belehalmozom a levesnyi zöldséget, ami az apró répák mellett lehet petrezselyemgyökér, zeller, karalábé – mindaz, ami még a kertben van, és a levesbe is betennénk. Üvegenként egy teáskanál sót teszünk bele és felöntjük vízzel. Vizes dunsztban forrástól számítva 90 percet főzzük. Ha automatában szeretnénk 90 perc, 100 fokon – ismertette.