Takarékoskodás

2022.10.15. 19:59

Két órával előbb kapcsolnák le a közvilágítást, intézményeket is bezárnának Hevesen

Itt a fűtési szezon. Az önkormányzatoknak is át kell gondolni, hol húzzák meg a derékszíjat.

Molnár Helga

Képünk illusztráció

Forrás: Móricz-Sabján Simon

Gőzerővel munkálkodnak az önkormányzatoknál az energiaárak drasztikus megugrása miatt kialakult válsághelyzet megoldásán a térségben is. Hevesen is készül már az intézkedési terv, október 15-e és november 1-je között már lépéseket kell tenni. Sveiczer Sándor polgármester elmondta, már dolgoznak a terven, amelyben meghatározzák, mely intézményeket zárnak be teljesen vagy részlegesen. 
– Az alapintézményeink nyitva maradnak, a körülöttük lévők viszont nem – tudatta a városvezető. – Az ilyen intézményekben dolgozókat összevonjuk, átcsoportosítunk, ahol tudunk. Megvizsgáljuk, mely helyeket hagyjunk nyitva akár heti egy-két napot, de bizonyára lesz olyan, melyet november 1-jével bezárunk március 15-ig. Hamarosan összeül a testület, ott döntünk. 

Kiemelte, szerencsés a helyzetük, mert a közelmúltban befejeződött beruházásoknál figyeltek az energetikai korszerűsítésre, így a sportcsarnokban hőszivattyú van, s napelemet is kapott. A művelődési házukat sem gázzal fűtik, így azt sem kell bezárni. – A közvilágítás jelent nagy tételt a költségvetésben, ennek ára duplájára nőtt – magyarázta. – Már egyeztetünk arról, hogy korábban, hajnali háromkor kapcsoljuk majd le öt helyett, illetve hogy utcánként minden második vagy harmadik lámpát kikapcsoltassuk. Ezzel tíz-húsz százalékot spórolhatnánk meg. 

Átányban is figyelnek a közvilágításra, sokkal korszerűbb lesz. Jámbor Dénes polgármester érdeklődésünkre elmondta, már megtörtént a leltározás, valamint kijelölték az új helyeket is. Mindenhová energiatakarékos LED-lámpák kerülnek ki. A rezsi változása pluszköltségekkel jár, de előny, hogy több intézményüket nemrég korszerűsítették. A Dr. Fél Edit Közösségi Térben és az óvodában megújuló energiával is tudnak fűteni. A közmunkaprogramban a takarított területekről összegyűjtött ágakat ledarálják, s ez némi segítséget nyújt a téli hónapokban a tüzeléshez. 

 

Kiskörén is számolgatnak

 

Kiskörén is számolgatnak, gondolnak arra, hol spórolhatnának. Magyar Csilla polgármester lapunknak elmondta, hogy több intézményük önfenntartó, hiszen vegyes tüzeléssel tudnak fűteni. – Ilyen a művelődési ház és a könyvtár is, ahol programokkal várjuk majd a gyerekeket a meghosszabbított téli szünetben – közölte. Lesznek viszont olyan létesítmények, melyeket lezárnak, a funkcióikat felfüggesztik a télre. Ezek olyan szolgáltató házak, melyek kollégáit áthelyezik más munkahelyre. Hozzátette, a közvilágításhoz nem terveznek hozzányúlni. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában